nieuws

’Winst Shell getemperd door lagere productie’

Publicatie

5 feb 2006

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

AMSTERDAM – Shell heeft in het afgelopen kwartaal de winst licht zien stijgen. De voordelen van de hogere olie- en gasprijzen werden grotendeels tenietgedaan door een lagere productie. Het resultaat tegen actuele voorraadkosten steeg met 4 procent tot 5,56 miljard dollar. Dit is zonder eenmalige posten. Tegelijk stegen de olieprijzen in het eerste kwartaal met 25 procent op jaarbasis.
De aandacht zal donderdag echter vooral uitgaan naar de presentatie van de te volgen strategie in de komende jaren, die Shell gelijktijdig met de kwartaalcijfers geeft. De Nederlands-Britse oliemaatschappij kampt al jaren met een slinkende productie en beschikt verder over minder grote reserves dan het oorspronkelijk in de boeken had staan. A
nalisten van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch suggereren dat Shell op overnamepad is om de oliewinning op te schroeven. Nadeel is dat dan, gegeven de hogere olie- en gasprijzen, veel geld op tafel moet worden gelegd.
De productie van Shell heeft het afgelopen kwartaal vooral onder druk gestaan door de perikelen in Nigeria, waar het concern zo’n tien procent van zijn totale oliewinning vandaan haalt. Rebellen houden Shell in het deltagebied van de rivier Niger nu al twee maanden in hun greep. Mede hierdoor is de productie van Shell in het eerste kwartaal met 6,5 procent gedaald tot 3,6 miljoen vaten olie-equivalent per dag.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.