Pilot-installatie voor mierenzuur uit CO2

Vier partijen gaan samen een pilot-installatie bouwen voor de productie van de groene brandstof mierenzuur uit CO2 van afvalenergiecentrale Twence. Deze zou vanaf 2020 in bedrijf moeten zijn.

Twence werkt samen met Coval Energy, TNO en de TU Delft. In november 2017 tekende Twence een intentieovereenkomst met technologie-ontwikkelaar Coval Energy uit Breda, voor samenwerking bij onderzoek naar de ontwikkeling van brandstoffen uit CO2.
De pilot-installatie wordt in eerste instantie gevoed met CO2 die bij Twence al beschikbaar is vanuit de bestaande natriumbicarbonaatinstallatie.

Coval Energy ontwikkelt technologie om direct uit CO2 en water mierenzuur te maken. Mierenzuur heeft een zeer hoge energiedichtheid –hoger dan de gebruikelijke batterijtechnieken- en kan worden gebruikt voor het opwekken van elektriciteit in de brandstofcel van voertuigen. Door het gebruik van mierenzuur wordt de actieradius van elektrische voertuigen dus fors verhoogd. Voor de chemische industrie hebben CO2 en mierenzuur de potentie om als groene grondstof fossiele grondstoffen te vervangen. De technologie van Coval Energy is zo ver ontwikkeld dat de stap van laboratoriuminstallatie naar industriële pilot gemaakt kan worden.

Delen:
Author