Borealis gunt EPC-contract PDH-fabriek aan Tecnimont

Borealis heeft het EPC-contract voor haar propaandehydrogeneringsfabriek (PDH) toegekend aan Tecnimont. Het gaat om de engineering, de inkoop en het bouwmanagement van de nieuw te bouwen fabriek in Kallo, inclusief de nodige nutsvoorzieningen en aansluitingen. De fabriek zou medio 2022 moeten opstarten.

Met een geplande productiecapaciteit van 750.000 metrische ton per jaar zal de PDH-fabriek een van de grootste en efficiëntste faciliteiten ter wereld zijn. PDH is een vitale processtap bij de productie van propeen uit propaan. Propeen is als grondstof voor polypropeen een belangrijke bouwsteen voor de chemiesector. Polypropeen is op zijn beurt een van de meest gebruikte plastics.

Borealis kiest voor Kallo als vestigingsplaats voor de PDH-fabriek vanwege synergiën met de bestaande PDH-eenheid op de site en omdat er daardoor al ervaring is met propeenproductie en -handling. De bestaande dehydrogeneringseenheid heeft een capaciteit van 480.000 ton per jaar. De nieuwe fabriek zal gebruikmaken van de Oleflex-technologie van Honeywell UOP. ‘De combinatie met de warmtekrachtkoppelingsinstallatie zal van deze fabriek een van de meest energiezuinige olefinenfabrieken ter wereld maken voor de productie van specifiek propyleen’, stelt Alfred Stern, CEO van Borealis

Logistieke partner

Voor de handling van propeen en de grondstof propaan schakelt Borealis Oiltanking Antwerp Gas Terminal in als logistieke partner op lange termijn. Hiervoor bouwt Oiltanking een nieuwe opslagtank met een capaciteit van 135.000 kubieke meter propaan. Air Liquide zal het waterstof afnemen, dat als bijproduct ontstaat tijdens het dehydrogeneringsproces.

Delen:
Author