Finnen winnen olie uit zaagsel met Twentse technologie

Green Fuel Nordic Oy uit Finland gaat investeren in de pyrolyse-technologie van het Twentse BTG-BTL. Daarbij gaat het in eerste instantie om de aanschaf van één fabriek, een order van 25 miljoen euro.  Daarna volgen er nog drie, waardoor de totale order uitkomt op 100 miljoen euro. 

De installaties gaan olie produceren uit zaagsel uit Scandinavische houtzagerijen. Green Fuel Nordic Oy wil straks twintig miljoen liter olie per jaar produceren. Deze olie zal worden gebruikt door diverse fabrieken in Finland en Nederland. De pyrolyse-fabriek komt te staan naast een houtzagerij in Lieksa, ongeveer zes uur rijden ten noorden van Helsinki. Het restafval van de zagerij (het zaagsel) wordt gebruikt als grondstof voor de olie. De bij het proces geproduceerde stoom wordt duurzaam gebruikt in het eigen proces. De verwachte opening van de pyrolyse-fabriek is in 2020.

De prefab-fabrieken worden gebouwd in Nederland en in Finland ter plaatse in elkaar worden gezet. De bouw van één fabriek in Scandinavië is goed voor 100 fulltime banen in Nederland.  Het project wordt uitgevoerd door het kantoor van TechnipFMC in Zoetermeer. De technologie, die oorspronkelijk werd ontwikkeld door de Universiteit Twente, wordt geleverd door BTG-BTL. Plaatsgenoot Zeton bouwt van de kern-unit voor de fabriek.

Miljoenen jaren

De pyrolyse-technologie van BTG-BTL wordt momenteel al met succes toegepast in de Hengelose fabriek Empyro. Hier wordt uit houtresten olie gemaakt voor de energievoorziening van de fabriek van FrieslandCampina in het Achterhoekse Borculo.

Met de techniek  wordt via pyrolyse ruwe olie geproduceerd uit natuurlijk restafval, zoals zaagsel of bermgras. Deze natuurlijke grondstoffen worden zonder zuurstof verhit tot ongeveer 500 graden Celsius, waardoor ruwe bio-olie ontstaat. Dit proces duurt met deze techniek een paar seconden, waar de natuur daar enkele miljoenen jaren voor nodig heeft.

Meer bestellingen

‘We kunnen oprecht stellen dat het gaat om ‘non fossil, non food’-olie’, vertelt Gerhard Muggen, managing director bij BTG-BTL. ‘Onze olie is een goed alternatief voor fossiele olie en gaat ook niet ten koste van landbouwgrond of bossen. Het is echt een duurzame vorm van energie. Het contract met Green Fuel Nordic Oy is een belangrijke stap in de internationale uitrol van onze technologie en is het bewijs dat klanten geloven in de potentie van pyrolyse als hernieuwbare oliebron. Het is fantastisch dat een land als Finland, waar ze heel ver zijn op het gebied van duurzaamheid, voor onze Nederlandse techniek kiest.’

Muggen voorziet een grote toename in vraag naar pyrolyse-olie. ‘De afgelopen jaren heeft zich een soort race afgespeeld tussen verschillende soorten geavanceerde biobrandstoffen. Pyrolyse-olie is hier uitgekomen als een van de meest aantrekkelijke routes. Ik verwacht dat er binnenkort meer bestellingen volgen uit andere landen en dat daar ook grote oliemaatschappijen tussen zullen zitten.’

Delen:
Author