USG trapt af met turnaround-estafette op Chemelot

Vanaf medio april wordt groot onderhoud uitgevoerd bij een aantal fabrieken op Chemelot. Het gaat om een turnaround bij USG, Anqore, Vynova, Sabic, OCI Nitrogen en Arlanxeo. Bij Sabic en OCI Nitrogen gaat het om twee turnarounds.

De fabrieken worden een voor een stilgezet om deze van binnen en buiten te inspecteren, schoon te maken en waar nodig onderdelen te repareren, te vernieuwen of te verduurzamen. De onderhoudsstops nemen daardoor in totaal een aantal maanden in beslag, tot na de zomer. Op de piek van de werkzaamheden verwacht Chemelot zo’n 2.500 tijdelijke medewerkers extra op de locatie.

Stoomleidingen en ketel

USG Industrial Utilities begint de turnaround-estafette met onderhoud aan een aantal stoomleidingen. Op Chemelot wordt stoom gebruikt voor het opwekken van energie of direct toegepast als energiebron in diverse fabrieken op het terrein. Vanaf donderdag 11 april tot en met zaterdag 13 april neemt USG de eerste stoomleiding (79 bar) uit bedrijf. De tweede stoomleiding (95 bar) wordt vanaf dinsdag 30 april tot en met donderdag 2 mei uit bedrijf genomen. Vervolgens wordt op vrijdag 26 april en zaterdag 27 april de eerste stoomleiding weer in bedrijf genomen, en op vrijdag 10 mei en zaterdag 11 mei de tweede stoomleiding.

Daarnaast wordt de ketel aangepakt. In 2018 werd al een tussenstop gepland om pre-inspecties te doen. Die inspecties bevestigden het vermoeden dat de conditie van de ketel slecht was. Het werd duidelijk dat er meer moest gebeuren dan alleen de geplande reguliere werkzaamheden bij een turnaround. De doorlooptijd van 25 dagen die daarvoor staat, is daarom uitgebreid naar maximaal 35 dagen.

Delen:
Author