Finalisten Enlightenmentz 2019 bekend

Welk bedrijf is een lichtend voorbeeld voor een duurzame industrie? Vertoro, Asbeter en TNO (met methaanpyrolyse) strijden dit jaar om de titel Enlightenmentz 2019. Op 16 mei, tijdens Het Nieuwe Produceren congres, pitchen de drie hun innovatieve idee en maken wij de winnaar bekend.

Wie zijn de drie finalisten? We stellen ze alvast kort voor. Hou de website in de gaten voor uitgebreide artikelen over de Enlightenmentz 2019.

Vertoro
Vertoro noemt zich het kleinste oliebedrijf ter wereld. De start-up maakt olie van lignine. Dit kan gebruikt worden als chemische bouwsteen of brandstoffen. Jaarlijks is er in potentie vier keer zoveel lignine beschikbaar als er aardolie uit de grond wordt gehaald. De ambities zijn groot. ‘Wij willen het grootste duurzame oliebedrijf ter wereld worden.’

Asbeter
Asbeter heeft een proces ontwikkeld waarmee het asbestplaten veilig, betaalbaar en circulair kan vernietigen met behulp van zure industriële reststromen. Deze stromen worden momenteel geneutraliseerd en dan geloosd. Daarbij komt veel CO2 vrij, wat wordt vermeden als de reststromen worden ingezet om asbest te vernietigen.

TNO met methaanpyrolyse
De doorbraak van waterstof als schone energiedrager en grondstof lijkt nabij. Probleem is echter de CO2-uitstoot bij productie. Met methaanpyrolyse wordt waterstof uit aardgas gemaakt met koolstof – en niet CO2 – als waardevol bijproduct. Het is betaalbaarder dan de alternatieven, kost relatief weinig energie en levert een extra waardevol product op. TNO/Voltachem verwacht dat deze technologie over enkele jaren marktrijp is. Het ontwikkelt bovendien een methode om koolstof zuiver uit de reactor te scheppen.

Wat zijn de Enlightenmentz 2019?

Bij de Enlightenmentz 2019 kijken wij welke bedrijven in TRL (Technology Readiness Levels) 4, 5, 6, 7, of 8 met hun proces de industrie kunnen helpen verduurzamen. Enlightenmentz verkiezingen zijn in het leven geroepen door uitgeverij Industrielinqs (uitgever van Petrochem, Het Nieuwe Produceren en iMaintain) en zijn bedoeld om processen die de groene industriële revolutie kunnen veroorzaken een podium en een duwtje in de rug te geven.

[vc_message message_box_color=”alert-success” icon_fontawesome=”fa fa-users”]Congres Het nieuwe Produceren. Thema: Briljante mislukkingen

De Enlightenmentz 2019 worden bekend gemaakt tijdens Het nieuwe Produceren congres op 16 mei bij Plant One in Rotterdam. Het thema van het congres is Briljante mislukkingen. Hoe komt het dat briljante ideeën in de realiteit toch regelmatig mislukken? Ook op het vlak van innovatie en verduurzaming in de industrie zijn verschillende voorbeelden te noemen. Wat zijn de oorzaken? En wat kunnen we ervan leren?

Wilt u er bij zijn? Dat kan! Schrijf u in via deze website.

[/vc_message]

Delen:
Author