Asbest circulair verwerken

Gek, noemen ze zichzelf. Want wie wil er nou met asbest werken? Asbeter dus. Het bedrijf heeft een proces ontwikkeld waarmee het asbestplaten veilig, betaalbaar en circulair kan vernietigen met behulp van zure industriële reststromen. Deze zure stromen worden momenteel geneutraliseerd en dan geloosd. Daarbij komt veel CO2 vrij, wat wordt vermeden als de reststromen worden ingezet om asbest te vernietigen.

Asbeter is finalist van de Enlightenmentz 2019 verkiezing. Bij deze verkiezing kijkt Industrielinqs pers en platform (uitgever van o.a. Het Nieuwe produceren en Petrochem) welke bedrijven in TRL (Technology Readiness Levels) 4, 5, 6, 7, of 8 met hun proces de industrie kunnen helpen verduurzamen. Tijdens Het Nieuwe Produceren congres op 16 mei wordt de winnaar bekend gemaakt. Vanaf 9 mei kunt u op deze site op uw favoriet stemmen. Asbeter neemt het op tegen Vertoro en TNO (met methaanpyrolyse).

Waarom is de techniek van Asbeter belangrijk?
Asbestcement vormt een groot afvalprobleem, omdat de overheid heeft bepaald dat golfplaten van dit materiaal voor eind 2024 verwijderd en afgevoerd moeten worden. Op dit moment is storten eigenlijk de enige optie. Inez Postema, CEO van Asbeter: ‘Wij kunnen straks 100.000 ton aan asbestplaten per jaar verwerken met behulp van 500.000 ton aan zure industriële reststromen. Momenteel worden deze reststromen met CO2-rijke kalk of natronloog geneutraliseerd om vervolgens te worden geloosd. Bij het neutraliseren, komt heel veel CO2 vrij. Door die reststromen te gebruiken, vermijden wij een flinke CO2-uitstoot. Daarbij houden wij na ons proces ook nog eens herbruikbare grondstoffen over zoals silica en gips.’

Hoe werkt het?
Asbestcement bestaat voor ongeveer tien procent uit asbest en voor negentig procent uit cement. Het Asbeterproces heeft in de kern een simpele zuur-basereactie: cement reageert met zuur en hierbij wordt het afvalzuur ‘als vanzelf’ geneutraliseerd. Postema: ‘Een uitdaging was dat uit analyses bleek dat de platen niet alleen uit witte asbest, de minst erge variant, bestaan, maar dat het ook procenten van bruine of blauwe asbest bevat.’ Deze zijn zeer schadelijk voor de gezondheid. ‘We moesten daarom een extra processtap ontwikkelen om ook het bruine en blauwe asbest te kunnen vernietigen. En dat is gelukt.’

Hoe ver is Asbeter nu?
Asbeter is gevestigd bij testfaciliteit Plant One in Rotterdam met een eerste pilotinstallatie. Pol Knops, CTO van Asbeter: ‘De focus ligt nu op het testen van de optimale procescondities met verschillende industriële afvalzuren als chemische reagens in een pilotinstallatie van tweehonderd liter, het terugwinnen van zuren en de voorbehandeling van de asbestplaten tot klein materiaal zonder enige contaminatie naar de omgeving.’

In het voorjaar van 2020 wil het bedrijf een demoplant van 8000 ton per jaar hebben gerealiseerd. Postema; ‘De opschaling naar full scale is dan relatief makkelijk. In Nederland is voor twee fabrieken van 50.000 ton per jaar een goede businesscase.’ Deze twee verwerkers kunnen daarvoor een jarenlange samenwerking aangaan met chemiebedrijven die zure reststromen niet langer hoeven te lozen. In het huidige onderzoek werkt Asbeter samen met de chemiebedrijven Tronox, Climax, Nouryon en Lubrizol.

Is het betaalbaar?
Postema: ‘Onze businesscase laat zien dat de totale kosten voor het tijdelijk opslaan en verwerken van de platen onder de 205 euro per ton blijft. Dit is belangrijk, want als we onder dat bedrag blijven, kan de overheid de definitieve verwerking van asbest verplicht stellen. Dan wordt het reeds bestaande stortverbod geactiveerd.’

Waarom moet Asbeter de Enlightenmentz 2019 winnen?
‘Asbeter kan de eerste technologie worden die veilig en betaalbaar voor honderd procent asbestdestructie zorgt’, zegt Postema. ‘En vergeet de milieuwinst niet: jaarlijks kunnen we 600.000 ton reststromen circulair verwerken en daarbij vermijden we 140.000 ton CO2-uitstoot.’

[vc_message message_box_color=”alert-success” icon_fontawesome=”fa fa-users”]

Congres Het nieuwe Produceren. Thema: Briljante mislukkingen

De Enlightenmentz 2019 worden bekend gemaakt tijdens Het nieuwe Produceren congres op 16 mei bij Plant One in Rotterdam. Het thema van het congres is Briljante mislukkingen. Hoe komt het dat briljante ideeën in de realiteit toch regelmatig mislukken? Ook op het vlak van innovatie en verduurzaming in de industrie zijn verschillende voorbeelden te noemen. Wat zijn de oorzaken? En wat kunnen we ervan leren?

Wilt u er bij zijn? Dat kan! Schrijf u in via deze website.

[/vc_message]

Delen:
Author