Kleinste oliebedrijf maakt olie uit lignine

Vertoro noemt zich het kleinste oliebedrijf ter wereld. De start-up maakt olie van lignine. Dit platform product kan, net als aardolie, worden ingezet als grondstof voor chemicaliën, brandstoffen of materialen. Jaarlijks is er in potentie vier keer zoveel lignine beschikbaar als er aardolie uit de grond wordt gehaald. De ambities zijn groot. ‘Wij willen het grootste duurzame oliebedrijf ter wereld worden.’

Vertoro is finalist van de Enlightenmentz 2019 verkiezing. Bij deze verkiezing kijkt Industrielinqs pers en platform (uitgever van o.a. Het Nieuwe produceren en Petrochem) welke bedrijven in TRL (Technology Readiness Levels) 4, 5, 6, 7, of 8 met hun proces de industrie kunnen helpen verduurzamen. Tijdens Het Nieuwe Produceren congres op 16 mei wordt de winnaar bekend gemaakt. Vanaf 9 mei kunt u op deze site op uw favoriet stemmen. Vertoro neemt het op tegen Asbeter en TNO (met methaanpyrolyse).

Wat is lignine?
Lignine zit in bomen en geeft hen hun stevigheid. Het stofje komt onder andere vrij bij de papierindustrie en de productie van bio-ethanol. Lignine wordt historisch gezien als een moeilijk product waar niet veel mee kan worden gedaan. Momenteel wordt het daarom verbrand om er energie mee op te wekken. ‘Dat is zonde van zo’n mooi en veelzijdig product’, zegt senior scientist Geert Cremers.

Waarom olie van lignine?
Jaarlijks is er in potentie twintig miljard ton lignine beschikbaar. Cremers: ‘Ter vergelijking: jaarlijks wordt er vijf miljard ton aardolie uit de grond opgepompt. Er is dus vier keer zoveel lignine beschikbaar.’

Hoe maken jullie olie van lignine?
Dannie van Osch (chief business officer): ‘Het is een redelijk simpel proces, een beetje vergelijkbaar met het maken van een goede espresso. We beginnen met een vaste stof, dat kan lignine zijn of hout zelf. Dat doen we in onze reactor waar we ons oplosmiddel, bijvoorbeeld methanol of ethanol, er aan toevoegen. Dat mengen we, verhitten we tot 180 graden Celsius en zuiveren we. Dan is onze ruwe lignine olie klaar om naar onze afnemers verzonden te worden. Zij kunnen er chemicaliën, brandstoffen of materialen van maken. We verwachten dat onze olie direct kan worden gebruikt in de industrie zonder dat bedrijven installaties hoeven aan te passen.’
Vertoro gaat haar technologie ook licenties uitgeven, zodat andere bedrijven zelf olie op basis van lignine kunnen maken.

Hoe ver is Vertoro nu?
Op het moment werkt Vertoro in het lab van de Technische Universiteit Eindhoven aan zijn olie. Daarnaast is de start-up ook gelieerd aan de Brighlands Chemelot Campus in Geleen waar zijn pilotplant bijna gereed is. Uit de pilotplant moet straks een barrel (160 liter) per dag komen. Het bedrijf heeft ook al een demoplant op de planning staan. Deze moet eind 2020 in Geleen komen te staan.

Waarom moet Vertoro de Enlightenmentz 2019 winnen?
‘Wij zijn de groene revolutie’, zegt Van Osch. ‘De cijfers zeggen genoeg. Op dit moment gebruiken we wereldwijd vijf miljard ton aardolie per jaar, wij denken dat we daarvan een groot deel kunnen vervangen met onze duurzame lignine olie. Wat is er nog groener en grootschaliger dan dat?’

[vc_message message_box_color=”alert-success” icon_fontawesome=”fa fa-users”]

Congres Het nieuwe Produceren. Thema: Briljante mislukkingen

De Enlightenmentz 2019 worden bekend gemaakt tijdens Het nieuwe Produceren congres op 16 mei bij Plant One in Rotterdam. Het thema van het congres is Briljante mislukkingen. Hoe komt het dat briljante ideeën in de realiteit toch regelmatig mislukken? Ook op het vlak van innovatie en verduurzaming in de industrie zijn verschillende voorbeelden te noemen. Wat zijn de oorzaken? En wat kunnen we ervan leren?

Wilt u er bij zijn? Dat kan! Schrijf u in via deze website.

[/vc_message]

Delen:
Author