Plannen voor productie groene kerosine in Delfzijl

SkyNRG, KLM, SHV en Schiphol hebben plannen om Europa’s eerste productiefaciliteit voor duurzame kerosine te bouwen in Delfzijl. Om aan voldoende waterstof te komen, bestuderen Nouryon en Gasunie een uitbreiding van een geplande groene waterstofeenheid ter plaatse.

SkyNRG, de wereldwijde marktleider voor duurzame kerosine, heeft de plannen voor de groene kerosinefabriek onlangs aangekondigd. Groene waterstof zou worden gecombineerd met afval- en reststromen zoals gebruikte frituurolie om 100.000 ton duurzame vliegtuigbrandstof en 15.000 ton bioLPG per jaar te produceren.

Reductie

Vliegen met duurzame kerosine levert volgens de initiatiefnemers een vermindering van de CO2-uitstoot op van ten minste 85 procent in vergelijking met conventionele kerosine. Het resulteert ook in lagere ultrafijne deeltjes en zwavelemissies. De output van de Delfzijl brandstoffenfabriek zou gelijk zijn aan een jaarlijkse reductie van 270.000 ton CO2.

Conversie

Om deze plannen waar te kunnen maken, is er een grote aanvoer van groen waterstof nodig. Daarom onderzoeken Gasunie en Nouryon hoe een inmiddels geplande waterstofinstallatie kan worden opgeschaald van 20 megawatt tot minstens 60 megawatt, wat een conversie van 9.000 ton groene waterstof per jaar mogelijk maakt.

 

Delen:
Author