Ook RWE en Innogy plannen waterstoffabriek in Eemsdelta

Energiebedrijven RWE en Innogy onderzoeken de bouw van een groene waterstoffabriek met een capaciteit tot 100 megawatt. De installatie is gepland op het terrein van de Eemshavencentrale van RWE. Het nabijgelegen windpark Westereems van Innogy gaat de stroom voor de fabriek leveren. De eerste bevindingen van het onderzoek komen in het najaar.

Het demi-water dat bij de elektriciteitsproductie door de Eemshavencentrale vrijkomt, is bruikbaar voor de waterstofproductie. Daarnaast kan de Eemshavencentrale ook groene stroom voor de productie van waterstof leveren, wanneer die op biomassa gaat draaien. Momenteel bouwt RWE  de centrale om  van kolen naar biomassa. Deze combinatie maakt dit een interessante locatie voor een waterstofcentrale.

Windpark Westereems, dat naast de Eemshaven centrale ligt, is met 52 turbines (meer dan 100 megawatt) een van de grootste windparken op het land van Nederland.

Derde aankondiging

Het is de derde grote waterstoffabriek in de Eemsdelta die binnen een jaar is aangekondigd. Ook Engie en Gasunie onderzoeken de haalbaarheid van een 100 Megawatt-installatie. Nog eerder ontvouwden Nouryon en Gasunie al plannen voor een waterstoffabriek in Delfzijl.

 

 

Delen:
Author