Air Liquide Rozenburg wint VOMI Safety eXperience Award

Air Liquide Rozenburg werd donderdag 20 juni, tijdens het congres Deltavisie, uitgeroepen tot winnaar van de VOMI Safety eXperience Award 2019. Deze award wordt jaarlijks uitgereikt aan het bedrijf waar werknemers van dienstverleners de beste veiligheidsbeleving hebben. Volgens de jury waren zowel Air Liquide Rozenburg, als de twee andere genomineerden, Attero Wijster en VARO Energy, onderscheidend op het gebied van de menselijke maat, pragmatische instelling en gelijkwaardigheid.

Voor de VOMI, de brancheorganisatie voor dienstverlenende bedrijven in de procesindustrie, is veiligheid al vele jaren een van de speerpunten. ”Safety first’ moet geen loze kreet zijn. Dit thema moet continu op de agenda staan bij zowel asset owners als contractors. Bij de directie en op de werkvloer’, legt Jeroen Maan uit. ‘Daarom is deze wedstrijd ook zo belangrijk. Het raakt alle lagen. Er ontstaat dialoog over safety en dat is wat we graag willen.’

Talking makes sense

Air Liquide Rozenburg produceert waterstof, koolmonoxide en stoom voor de chemische industrie. Op de site staan zeven verschillende installaties die onafhankelijk van elkaar in stop gezet kunnen worden om onderhoud te kunnen plegen. ‘Dat betekent dat bepaalde installaties, en ook de flare, gedeeltelijk in bedrijf blijven tijdens een stop. De LOTO vraagt daarom dus om extra aandacht’, vertelt Kees Raats, turnaround leader in de film die tijdens het congres wordt getoond. De zorgvuldige voorbereiding van een stop, de uitvoering – en hoe veiligheid hier doorlopend een aandachtspunt is – en de insteek voor de evaluatie hebben de jury overtuigd van het feit dat ‘safety first’ bij Air Liquide Rozenburg in het dna zit. Op de site is het concept ’talking makes sense’ geïntroduceerd. ‘Hiermee sporen we mensen aan om met elkaar in dialoog te gaan over veiligheid’, legt site manager André Rekveld uit. ‘Om hiertoe te komen voeren we gedragsobservaties uit. Daarbij vinden we het belangrijk dat we niet alleen de negatieve dingen benoemen, maar zeker ook de positieve dingen.’

Positief

Dit is iets dat de jury zeer aanspreekt. ‘Het is ook de reden waarom we deze award in het leven hebben geroepen’, vertelt Jeroen Maan, die over één week officieel de rol van voorzitter van de VOMI overneemt van Ruud van Doorn. ‘Het onderwerp moet niet alleen besproken worden op het moment dat er iets vervelends gebeurt. Laten we ook positief zijn over de dingen die wel goed gaan.’
De drie bedrijven die dit jaar zijn genomineerd door de VOMI leden zijn gekozen omdat de contractors zich hier veilig voelen en omdat deze bedrijven hebben laten zien dat ze op het gebied van veiligheid stappen maken. ‘We hebben de leden uitgedaagd om bedrijven te nomineren die een ontwikkeling hebben doorgemaakt op het gebied van veiligheid. De focus lag dit jaar op just-culture. Is er ruimte en voldoende openheid om elkaar op een gelijkwaardige manier aan te spreken. Hierbij gaat het vooral over het rechtvaardigheidsgevoel dat mensen beleven.’

De winnaar

Vorig jaar werd de award gewonnen door Neste Netherlands en dit jaar wint Air Liquide Rozenburg het dus van VARO Energy en Attero Wijster, maar ook van deze bedrijven was de jury onder de indruk. Maan: ‘Alle genomineerden vielen op vanwege hun prioriteit voor de menselijke maat, pragmatische instelling en gelijkwaardigheid.’ Air Liquide Rozenburg nam uiteindelijk de award mee naar huis. ‘Bij Air Liquide Rozenburg zagen we veiligheid in gedrag en procedures terugkomen. Er is hier volop ruimte om in gesprek te gaan over veiligheidsissues. Er is een sfeer en een cultuur om volop in gesprek te gaan over alle onderwerpen vanuit wederzijds respect. Indien er gesanctioneerd wordt, dan wordt hier op een transparante wijze over gecommuniceerd binnen de gehele organisatie, inclusief contractors. Openheid, transparantie en rechtvaardigheid versterken hiermee oprecht de just culture.’

Delen:
Tags
Author