Duaal leren uitgebreid naar tachtig studierichtingen

Na drie jaar proefdraaien is het inmiddels al bij bijna tachtig studierichtingen in België mogelijk om te kiezen voor duaal leren. Dit is een mix tussen leren op de werkvloer en leren in de schoolbanken. De chemiesector speelt daarbij een voortrekkersrol. 

Met duaal leren in de studierichting Chemische Procestechnieken kan jong talent zich optimaal voorbereiden op een baan als procesoperator. Dit schooljaar starten 165 leerlingen in Chemische Procestechnieken, het op een na hoogste aantal ooit. Daarvan kozen er 63 voor duaal leren en 102 voor het klassieke opleidingstraject.

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen, ziet duaal leren als de onderwijsvorm van de toekomst. ‘Niet alleen voor chemie, maar ook voor kunststoffen en farma. Voor veel jongeren is dit effectief een springplank naar een job.’

Steeds meer scholen bieden deze vorm van leren aan en ook het aantal bedrijven dat jongeren op de werkvloer wil opleiden, stijgt elk jaar. Dit schooljaar kunnen leerlingen voor hun duale opleiding al kiezen tussen dertig productievestigingen verspreid over Vlaanderen. Deelnemende bedrijven zijn onder andere BASF Antwerpen, Bayer, Borealis, Covestro, DuPont, Eastman, Evonik, ExxonMobil, Ineos, Lanxess, Nippon Shokubai, Trinseo en Vynova.

Instroom van personeel

Columnist Jan van Doorslaer vierde in 2017 al het eerste succes van deze nieuwe technische onderwijsvorm. Hij beschreef daarbij in zijn column de queeste van Wouter De Geest, CEO van BASF Antwerpen. De Geest heeft jaren gepleit voor een aanpassing van het onderwijssysteem die moest leiden tot meer en beter opgeleide procesoperatoren en technici. De Geest: ‘De vijver waarin we vissen moet groter of we moeten meer vissen kweken. En aangezien het eerste niet meteen lukt, moeten we gaan voor het tweede.’

Covestro was een van de eerste leerbedrijven die met duaal leren aan de slag gingen. Begeleider van een aantal studenten bij Covestro Stefaan Neirynck. ‘We hebben om twee redenen behoefte aan meer instroom van personeel’, zegt Neirynck. ‘Ten eerste zien we in korte tijd veel werknemers met pensioen gaan. En ten tweede kondigde een aantal bedrijven, waaronder Covestro, forse uitbreidingen aan. Duaal leren helpt ons bij een vroege selectie van gemotiveerde jongeren die zelfstandig een job kunnen uitvoeren. De studenten die aan dit traject meedoen, zijn in mijn ervaring zeer gedreven. En ze zijn in staat om een pakket aan theorie te vertalen naar de dagelijkse praktijk.’ Lees hier meer over in Petrochem 4 – 2019.

Delen:
Tags
Author