Dow geeft plastickringloop kans in Terneuzen

Dow heeft een overeenkomst gesloten met de Fuenix Ecogy Group. Dit bedrijf uit Weert maakt pyrolyse-olie van afvalplastics en gaat dit als feedstock aan Dow leveren. De fabrieken van Dow in Terneuzen maken er vervolgens opnieuw plastics van. Zo sluiten de twee partners de plastickringloop.

Dow heeft de ambitie om tegen 2025 minimal honderdduizend ton gerecycled plastic te verwerken in de producten die het bedrijf in de Europese Unie verkoopt. De samenwerking met Fuenix betekent hierin een belangrijke volgende stap.

Voor Fuenix betekent de samenwerking een kans om zijn technologie op te schalen. ‘We zijn verheugd om met Dow aan dit initiatief te werken. We kijken ernaar uit om onze rol te spelen bij het helpen produceren van duurzamere materialen’, aldus CEO Sirt Mellema.

Plastickringloop

Fuenix begon in 2013 aan de hobbelige reis die alle start-ups kennen. Inmiddels heeft het bedrijf een volledig werkende fabriek in Weert. Deze zet gemengd kunststof afval om in een olie van hoge kwaliteit. De polymeren die Dow van de pyrolyse-olie kan maken, zijn identiek aan producten uit traditionele grondstoffen. Daardoor kunnen ze in dezelfde toepassingen worden gebruikt, waaronder voedselverpakkingen. Daarmee sluit de plastickringloop.

De technologie is een thermochemisch proces dat in Duitsland is ontwikkeld en gepatenteerd. De Duitse technologiepartner heeft zijn krachten gebundeld met een groep ondernemers in Limburg die samen Fuenix Ecogy vormen. Het proces van Fuenix levert een CO2-besparing op van vijftig procent vergeleken met het verbranden van afval met terugwinning van energie.

Delen:
Author