Primeur voor biobased lasgas in Amsterdamse haven

Het Amerikaanse Taronis Fuels gaat in de Amsterdamse haven biobased lasgas produceren. De komende tijd begint het bedrijf met de ontwikkeling van de fabriek. Als alles volgens planning verloopt, kan de eerste productie volgend jaar beginnen.

Lasgas, oftewel acetyleengas, is onmisbaar bij autogeen lassen. Dit is een vorm van lassen waarbij een zeer hete vlam noodzakelijk is. De bouw en scheepsbouw maakt bijvoorbeeld gebruik van dit lasgas. Taronis heeft hierop een bio-variant ontwikkeld, namelijk MagneGas. Het bedrijf gaat deze variant in Amsterdam uit verschillende stromen afgewerkte rest-ethanol produceren.

Op het terrein in Amsterdam heeft Taronis plaats voor zeven vergassingsunits voor de productie van het lasgas. Het bedrijf begint echter met slechts één mobiele unit. Dit heeft te maken met vergunningen. Jaarlijks mag namelijk maximaal één ton sample-gas zonder vergunning worden verkocht. Daarmee kan het bedrijf zijn activiteiten lanceren en het MagneGas alvast op de markt brengen. Intussen loopt dan ook het vergunningsproces voor een schaalbare productiefaciliteit. Het bedrijf verwacht daarvoor zes tot twaalf maanden nodig te hebben.

Delen:
Author