Tweede grondstof uit afvalwater op de markt

Rioolwater is geen afval meer, maar een bron van grondstoffen. Naast fosfaat komt nu ook een tweede herwonnen component uit gezuiverd rioolwater daadwerkelijk op grote schaal op de markt: Kaumera Nereda Gum. In Zutphen draait de eerste demo-fabriek al. En een tweede in Epe begint in het voorjaar van 2020 met de productie van de grondstof.

Kaumera Nereda Gum is een veelzijdig alternatief voor chemische grondstoffen. Het kan water afstoten maar ook absorberen en het is brandvertragend. Verder is het heel geschikt voor coatings en composietmaterialen. Door het te combineren met andere grondstoffen, verandert het karakter van de stof. Vandaar ook de naam Kaumera, dat ‘kameleon’ in het Maori betekent.

Kaumera komt als eerste voor land- en tuinbouwtoepassingen op de markt. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt als slimme coating voor zaden en mestkorrels. Kiemplantjes kunnen hierdoor sneller ontwikkelen en zijn minder kwetsbaar voor ziekten. En als coating voor mestkorrels geven ze de mest gelijkmatiger af aan de gewassen. Zo komt er niet onnodig veel mest in het water of de bodem terecht.

Maar er zijn vele andere toepassingen mogelijk. Wanneer je Kaumera als coating op beton verwerkt, zorgt dit ervoor dat het beton niet uitdroogt tijdens het uitharden. Hiermee voorkomt het scheuren. Ook kan het fungeren als bindmiddel en lijmmiddel. Verder kun je het goed combineren met andere grondstoffen, waardoor een composiet-materiaal ontstaat.

Minder slib

Door Kaumera uit het gezuiverde slib te halen, hoeft in Zutphen 20 tot 35 procent minder slib te worden afgevoerd en vernietigd. Mede daardoor vermindert het energiegebruik met dertig tot tachtig procent, afhankelijk van de toepassing. De CO2-uitstoot vermindert met 113 ton per jaar.

Kaumera is het resultaat van intensieve samenwerking tussen TU Delft, ingenieursbureau RoyalHaskoningDHV, Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), Waterschap Vallei en Veluwe, Waterschap Rijn en IJssel en het biotechnologiebedrijf ChainCraft. Iedere partner heeft een deel van de kennis en expertise ingebracht voor het onderzoeken, ontwikkelen, produceren en op de markt brengen van de grondstof.

Delen:
Tags
Author