‘Misschien ligt hier wel het beste energienetwerk ter wereld’

Soms hebben we in het Noorden het idee dat ze ons vergeten’, stelt Hendrik van der Ploeg. Of dat de aandacht in Den Haag voor het Noorden vaak maar oppervlakkig is. ‘Zo is er in de Eemshaven wel een haven aangelegd, maar voor de ontsluiting zijn ze vergeten om een snelweg aan te leggen. Nu is deze moderne zeehaven alleen bereikbaar via een veredeld karrespoor’, stelt de directeur van Emmtec in de komende editie van het vakblad iMaintain. 

Dit staat volgens hem in schril contrast met de aanwezige energie-infrastructuur in Noord-Nederland. ‘Er ligt hier een geweldig energienet, met name voor gas. En zelfs ook voor elektriciteit is die omvangrijker dan elders. Misschien ligt hier wel het beste energienetwerk ter wereld.’

Industriepark

Met deze assets ziet Van der Ploeg ook een grote rol voor Noord-Nederland in de gewenste energietransitie. ‘Ik geloof niet zo in enkelvoudige oplossingen, maar ik denk dat waterstof wel een belangrijke rol gaat spelen bij de transitie. Vooral ook omdat waterstof ook andere ontwikkelingen kan versterken.’

Emmtec wil graag onderdeel zijn van deze ontwikkelingen. Zo is het industriepark in Emmen  onder meer betrokken bij het project Hydrogen Valley. Doel daarvan is de ontwikkeling van een groene waterstofketen in Noord-Nederland. Het gaat om een publiek-private samenwerking met een totale projectomvang van 90 miljoen euro, waarvan 20 miljoen uit een Europese subsidie komt.

Biomassa

Voor Emmtec zijn deze ontwikkelingen vooral belangrijk om haar klanten op het park zekerheid te geven, voor nu en in de toekomst. En dat ze ook vol kunnen participeren in de energietransitie die nodig is. De levering van alle vormen van energie en water is immers een van de belangrijkste taken van de beheerder van het industriepark.

En flexibiliteit wordt daarbij nog belangrijker. ‘In de toekomst willen we minder aardgas inzetten en dan moeten we nu al alternatieven ontwikkelen. Daarvoor zien we twee belangrijke routes. Naast waterstof zal ook biomassa steeds belangrijker worden.’

 

Delen:
Author