Scheepsbrandstof op basis van lignine

Het sinds 2013 op de Green Chemistry Campus gevestigde bedrijf Nettenergy produceerde een belangrijke grondstof voor scheepsbrandstof op basis van lignine.

Nettenergy produceerde in de nieuwe demo facility van de Campus een eerste batch lignine-olie met behulp van haar PyroFine technology. Dit is een pyrolyseproces dat lignine omzet in biokool, pyrolyse olie, houtazijn en houtgas. Lignine is de stof die planten en bomen stevigheid geeft en het is de op twee na meest voorkomende bron van hernieuwbare koolstof op aarde.

Duurzaam alternatief

Lignine-olie kan niet alleen worden toegepast in scheepsbrandstoffen, maar kan ook als basis dienen voor bio-aromaten. Aromaten zijn een van de belangrijkste stoffen voor de chemische industrie. Veertig procent van alle chemicaliƫn is aromatisch van aard en aromaten worden onder meer toegepast in plastics, verven en coatings. Tot op heden hebben vrijwel alle aromaten een fossiele basis, met alle negatieve gevolgen voor het klimaat van dien

SCeLio-4B

Nettenergy ontwikkelde de scheepsbrandstof binnen het SCeLio-4B project waar ook de Green Chemistry Campus een van de partners is. Binnen dit project onderzoeken de projectpartners hoe uit plantaardige grondstoffen zoals suiker, cellulose en houtstof bouwstenen voor bijvoorbeeld brandstof, asfalt of dakbedekking kunnen worden gemaakt.

Delen:
Author