Portugal en Nederland plannen grote waterstoffabriek

Portugal en Nederland willen samen een enorme waterstoffabriek bouwen, zo meldt Waterstof Magazine. De fabriek moet komen in Sines, honderd kilometer ten zuiden van Lissabon. Het gaat om een investering van 600 miljoen euro en wordt gefinancierd door Europese fondsen. Dat stelde de Portugese staatssecretaris voor energie João Galamba, afgelopen week in een radioprogramma. 

De Portugese overheid bezit in de provincie Alentejo, tussen Lissabon en de Algarve, veel grond met een industriële bestemming. Bijvoorbeeld voor de aanleg van zonneparken. Voordeel is dat de regio veel zonnejaren heeft.  Ruim twee keer zoveel zonuren dan bijvoorbeeld Nederland. Dat heeft meteen een enorme invloed op de prijs per kilowattuur. De afgelopen jaren zijn de prijzen voor zonne-energie wereldwijd enorm gedaald. Spectaculair zelfs in zonovergoten landen. Er zijn plaatsen in de wereld waar de prijs zelfs is gedaald tot twee cent per kilowattuur, denk aan het Midden-Oosten.

2,9 miljoen zonnepanelen

De Portugese staatssecretaris verwacht dat de daling nog verder zal doorzetten. ‘We kunnen in Portugal grote hoeveelheden elektriciteit produceren tegen een zeer lage prijs van 14,70 euro per megawattuur (nog geen 1,5 cent per kilowattuur – red.). Op deze wijze denken wij dat de productie van groene waterstof levensvatbaar zal worden’, aldus de staatssecretaris. ‘Wij zijn klaar voor waterstofexport naar het noorden van Europa.’

Lukt dit de Portugezen, dan zou dit een spectaculaire prestatie zijn voor Europese begrippen. Bloomberg berekende dit voorjaar dat de prijs voor zonne-energie in Europa het laagst is in Spanje. Nog steeds 4,9 cent per kilowattuur. Voor het Portugese project moet een van de grootste zonneparken ter wereld worden aangelegd.  De straatsecretaris spreekt over een vermogen van een gigawatt. Hiervoor zijn 2,9 miljoen zonnepanelen nodig op een terrein van 22 vierkante kilometer.

Zonovergoten

Een lage stroomprijs is essentieel voor het commerciële succes van groen waterstof. In Noord-Europese landen wordt daarom veel verwacht van offshore windenergie. Het kan echter nog lang duren voordat de stroomprijs uit windenergie goedkoop genoeg wordt. Volgens onderzoek eerder dit jaar kan het nog wel tot 2035 duren voordat groene waterstof betaalbaar wordt. Scenario’s waarin grote hoeveelheden waterstof vloeibaar via tankers wordt geïmporteerd uit zonovergoten landen, worden daarom steeds vaker gehoord. En dan is het relatief nabije Portugal -bovendien lid van de Europese Unie – een zeer interessante optie.

 

Delen:
Author