Gasunie breidt stikstof menginstallatie Wieringermeer uit 

Gasunie Transport Services heeft voor de jaarwisseling de stikstof menginstallatie in Wieringermeer uitgebreid door een nieuwe installatie. Hierdoor kan nu 80.000 kubieke meter stikstof per uur meer bijgemengd worden dan voorheen. Dankzij deze uitbreiding kan de gaswinning in Groningen met 5 miljard kuub worden verminderd.

Op het mengstation Wieringermeer wordt stikstof bijgemengd aan hoogcalorisch gas uit de kleine velden en het buitenland. Hierdoor wordt het op dezelfde kwaliteit gemaakt als gas uit Groningen en kan het worden ontvangen door huishoudens en veel bedrijven. De capaciteit van het mengstation is nu uitgebreid van 230.000 kubieke meter per uur naar 310.000 kuub per uur. GTS produceert de stikstof niet zelf, maar koopt die in.

Volgens woordvoerder Michiel Bal van Gasunie was het een megaklus om de werkzaamheden op tijd af te krijgen. Aannemers en collega’s hebben hier anderhalf jaar gewerkt om de uitbreiding voor 1 januari af te krijgen. De uitbreiding komt in de vorm van een nieuw mengstation met een hogere capaciteit naast het bestaande station. Dit is geïnstalleerd terwijl de eerdere menginstallatie in bedrijf bleef.

Naast deze maatregel om extra stikstof in te kunnen kopen is, werkt Gasunie ook aan de bouw van een nieuwe stikstofinstallatie nabij Zuidbroek, die de gaswinning in Groningen vanaf begin 2022 met 7 miljard kuub kan verlagen.

De uitbreiding is nodig om de gaswinning in Groningen versneld af te kunnen bouwen. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken & Klimaat nam eerder dit jaar het besluit om al in 2020 de productie uit Groningen te willen verlagen naar minder dan 12 miljard kuub gas. De uitbreiding van de stikstoffaciliteit op Gasunie Wieringermeer was hiervoor wel noodzakelijk.

Delen:
Tags
Author