Koolen Industries investeert in EIT InnoEnergy

Het Nederlandse schone-energie conglomeraat Koolen Industries is aandeelhouder geworden van EIT InnoEnergy, drijvende kracht achter innovaties voor duurzame energie in Europa. Deze samenwerking moet de commercialisering van schone energie start-ups versnellen. Ook zorgt de samenwerking voor een bundeling van expertise met een uitgebreid netwerk. Zo is er meer ondersteuning mogelijk voor start-ups in dit veld.

Ondernemer en CEO van Koolen Industries, Kees Koolen, was al een vroege investeerder in Uber en voormalige CEO van booking.com. Hij richtte Koolen Industries begin 2019 op met de ambitie om schone energie toegankelijk en betaalbaar te maken. Sindsdien heeft Koolen Industries geïnvesteerd in een aantal projecten en bedrijven. Hieronder vallen Super B (lithiumbatterijen) en Floading (slimme laadinfrastructuur), om de positieve impact die deze bedrijven op het milieu kunnen hebben te vergroten. Eerder berichtte Het Nieuwe Produceren over de batterijcampus die hij op de voormalige vliegbasis Twente realiseerde met Lithium Werks.

CEO van EIT InnoEnergy Benelux Jacob Ruiter verwacht dat Koolens ondernemersgeest en uitgebreide wereldwijde netwerk het aanbod sterker zullen maken. Hij kan er ook aan bijdragen EIT InnoEnergy’s bestaande start-up-portfolio naar een hoger niveau te tillen. ‘Voor het duurzaamheidslandschap had dit niet op een beter tijdstip kunnen komen; de klimaatcrisis blijft maar groeien en dit samengaan van twee belangrijke krachten zal ons helpen bij de overgang naar een koolstofarme toekomst.’

Cleantech innovaties

EIT InnoEnergy biedt innovaties toegang tot financiering,  een kortere marktintroductietijd en vermindert het totale risico. Daarnaast heeft het ook een eigen wedstrijd, Global Call for Start-ups, waar de allerbeste innovaties op het gebied van cleantech – dit omvat onder andere hernieuwbare energie, mobiliteit en slimme steden – een plek kunnen winnen in een van de ondersteuningsprogramma’s en voor de beste start-up is er ook een geldprijs.

‘Ik was voor het eerst onder de indruk van EIT InnoEnergy toen ik in 2019 de finale van hun Global Call for Start-ups bijwoonde’,  aldus Koolen. Beiden zijn investeerders in Hardt Hyperloop en Elestor. ‘Als aandeelhouder kunnen we vroeg investeren in cruciale innovaties en maximaal van waarde zijn voor hun traject naar commercieel succes.’

EIT InnoEnergy ondersteunt meer dan 30 start-ups en innovaties in de Benelux en nog eens 200 in heel Europa. Het bedrijf heeft meer dan €500 miljoen geïnvesteerd sinds de oprichting in 2010.

 

Delen:
Author