Productie gestart van nieuwe gasput in Noordzee

Half februari 2020 is een succesvolle start gemaakt met de gaswinning uit de nieuwe Noordzee gasput L5a-D4 op het Nederlandse deel. Deze put ligt in het L5a-D veld op iets meer dan 100 kilometer ten noorden van Den Helder.

Lex de Groot, managing director van Neptune Energy in Nederland zegt: ‘De nieuwe Noordzee gasput L5a-D4 betreft een zogenoemde hoge druk, hoge temperatuur-put en is geboord tot een diepte van 5,5 kilometer onder de Noordzee. Door deze uitdagende omstandigheden heeft het boorproces langer geduurd dan bij conventionele putten. Mooi om te zien dat deze uitdagende boring in het diepst producerende gasveld in het Nederlandse deel van de Noordzee veilig is gelukt. Veiligheid staat bij ons altijd op de eerste plaats.’

CO2-armere energie

De Groot vervolgt: ‘Nederland gaat richting een CO2-arme energievoorziening. Deze twee nieuwe putten dragen daaraan bij. Waar wind- en zonne-energie steeds meer ons elektriciteitsaanbod verduurzamen, is daarnaast het inzetten van Nederlands offshore aardgas om Nederlandse huizen te verwarmen de meest logische keuze. Nederlandse gaswinning uit de kleine velden op de Noordzee dragen direct en indirect bij aan de Nederlandse economie. Daarnaast is aardgas de minst vervuilende fossiele brandstof en kent Nederlands aardgas een ca. 30% lagere CO2-uitstoot dan ge├»mporteerd aardgas. Dat is een niet te onderschatten verschil als het gaat om het behalen van de Nederlandse klimaatdoelstellingen. Ook de economische bijdrage aan Nederland moeten we zeker niet vergeten. Natuurlijk, in de loop der tijd zal het aandeel aardgas gaan afnemen, maar voorlopig is het nog een belangrijk onderdeel voor onze energiemix.’

Naast deze boring in L5a heeft Neptune Energy vorig jaar nog een boring gedaan. Dat betrof de E17a-A6 put. Deze put ligt op bijna 160 kilometer van Den Helder en is al in oktober vorig jaar succesvol in productie genomen.

Partners in L5a-D4 zijn: Neptune Energy Netherlands (60%), EBN (40%).

Delen:
Tags
Author