Plantmanagers geïnteresseerd in nieuwe ideeën

Tijdens de eerste digitale talkshow van Industrielinqs over onderhoud in coronatijd bleken de twee plantmanagers “aan tafel” juist nu open te staan voor nieuwe ideeën en technologieën. Zo vertelde Marinus Tabak van RWE dat zijn team daar wel eens mee experimenteert, maar dat er nog nooit iets grootschalig is toegepast. ‘Normaal gesproken heb je het veel te druk met 83 andere dingen. Dat houdt je dan tegen. Maar nu kunnen we daar eens wat beter naar kijken.’

Tabak noemde zichzelf een techniek-enthousiast. ‘Ik denk er met mijn team zeker over na: Wat zouden we nu eens slim kunnen gaan doen? Ik verdiep me ook wel in nieuwe dingen. Maar telkens bij een nieuwe techniek denk ik: er zijn nog zoveel nieuwe technieken waar ik nog nooit van heb gehoord.’ Ann Geens van Ducor beaamde dat: ‘We weten niet altijd wat er allemaal beschikbaar is om toe te passen.’

Stops opknippen

Op de vraag waarvoor de plantmanagers op dit moment graag een oplossing zouden zien, antwoordde Geens dat het opdelen van stops bij haar plant interessant zou zijn. ‘Wij werken twee jaar aan de voorbereiding van onze zesjaarlijkse shutdown. We hebben geen data beschikbaar om dat anders in te richten, we hebben een oudere plant en een ouder team. Maar ik zou dit graag op een andere manier willen doen, waardoor de voorbereidingstijd kan worden ingekort. Bijvoorbeeld om de twee jaar een kleinere stop. Dat heb ik liever dan om de zes jaar één grote.’

Zij haakte daarbij in op een suggestie van Wouter van Gerwen van Bilfinger Tebodin. Hij stelde voor stops op te knippen in gedeeltes en te kijken wat er op dit moment kan worden gedaan. ‘Tijd is nu relatief goedkoop omdat de productie laag is. We moeten bovendien stops gaan optimaliseren, naar optimale uren op de site. Dat hebben we altijd al gewild qua veiligheid en daar is nu Corona-veiligheid bij gekomen. Wij kunnen bijvoorbeeld een bepaald gebied van de fabriek inscannen. In dat geval kun je het voorbereidende werk doen in je eigen werkplaats. Je krijgt dan meer tie-in achtige stops.’

Twintig jaar onderhoudsvrij

Een oproep onder de mensen die de talkshow live volgden om hun ideeën over nieuwe technologieën naar de redactie te sturen, leverde ook nog een paar suggesties op. Zo stuurde Zytec informatie over zijn contactloze magneetkoppeling voor bijvoorbeeld pompen, ventilatoren, generatoren en compressoren. De magneetkoppeling verbindt contactloos machines met elkaar en kan de snelheid van de installatie regelen. Voordeel van contactloos koppelen is dat de totale installatie robuuster en betrouwbaarder wordt.

Als voorbeeld noemt Zytec een ventilator in een koeltoren. De vloeistofkoppeling is daar vervangen door een contactloze magneetkoppeling. Eerder was elke twee jaar onderhoud aan de vloeistofkoppeling nodig voor het vervangen van lagers, keerringen en olie. De contactloze magneetkoppeling heeft geen verbruiksonderdelen en is voor meer dan twintig jaar onderhoudsvrij.

Ook Emerson reageerde op de oproep. Het bedrijf kwam met diverse technologieën die plantmanagers op afstand inzicht kunnen geven in de gezondheid en performance van hun plant. Een eenvoudig voorbeeld daaruit is dat operators nog vaak rondes lopen om metingen en basiscontroles uit te voeren. Daarmee waarborgen ze de betrouwbaarheid van mechanische apparatuur of vloeistofniveaus. Maar dat kan anders, met draadloze sensoren. Die verbeteren bovendien de controle waardoor er minder ongeplande storingen zijn.

Handenarbeid

Tegelijkertijd relativeerde Tabak de inzet van technologie tijdens de talkshow. ‘We moeten niet vergeten dat heel veel werk ook gewoon handenarbeid is. Een steiger kun je niet bouwen met een drone, daar heb je eenvoudigweg vijftien man voor nodig. Om dat op een nette manier te doen, en die vijftien man daar ook in mee te nemen, dat vind ik een uitdaging.’

 

Lees ook het artikel Onderhoud in coronatijd vraagt om slimme interventies in iMaintain 3 2020.

Of kijk Industrielinqs LIVE over onderhoud in coronatijd nog eens terug.

Delen:
Author