Slimme armband helpt coronabesmetting voorkomen

Een slimme armband moet medewerkers in de industrie, bouw en logistiek helpen om een coronabesmetting te voorkomen. Komen ze te dicht bij elkaar dan geeft de armband een waarschuwingssignaal.

Technologiebedrijf Rombit heeft deze armband razendsnel ontwikkeld. Ze had namelijk al uitgebreid testen gedaan met haar veiligheidsarmband die valdetectie heeft en kan waarschuwen als er een voertuig aankomt. Aan de vooravond van de lancering, brak echter de coronacrisis uit. De technologie is wat aangepast zodat hij nu de afstand tussen mensen kan meten.

Contact

De armbanden trillen als werknemers 2,5 meter bij elkaar in de buurt zijn. Bij anderhalve meter krijgen ze een rood scherm en trilt de armband heviger. Is iemand besmet, dan kan (na toestemming van de medewerker) worden nagaan met welke collega’s diegene de afgelopen twee weken in contact is geweest is. Verder slaat de armband geen locatie of andere gevoelige data van de gebruiker op.

De armband maakt geen gebruik van internet, maar van UWB (Ultra-Wideband) waardoor hij bruikbaar is binnen een industriële omgeving. De dekking is binnen en buiten overal betrouwbaar.

Enorme interesse

Het Antwerpse Havenbedrijf was al een project gestart met de originele armbanden en gaat nu als eerste de coronafunctionaliteiten gebruiken. Maar het zal niet lang duren voordat de armbanden op meer plekken te zien zijn. Een woordvoerder laat weten dat er al uit 130 landen aanvragen binnen zijn gekomen. ‘Iedereen kan nu al een bestelling plaatsen. Het Havenbedrijf is begonnen met een test, maar het staat iedereen vrij om zelf te testen of de armband al te gebruiken. We proberen nu de productie van de armbanden op te schalen zodat we iedereen zo snel mogelijk kunnen bedienen.’

Delen:
Author