Neste krijgt in Rotterdam eerste zeer efficiënte elektrolyser

De raffinaderij van Neste in Rotterdam krijgt begin 2023 een primeur. Het project MULTIPLHY integreert een hoge-temperatuur elektrolyser met het bioraffinageproces op de Rotterdamse site. De elektrolyser gaat groene waterstof produceren voor de productie van biobrandstoffen.

Het gaat om ’s werelds eerste multi-megawatt hoge-temperatuur elektrolyser voor waterstofproductie. Deelnemende partners zijn naast Neste de Franse onderzoeksorganisatie CEA, fabrieksbouwer Paul Wurth, energiebedrijf ENGIE en het cleantechbedrijf Sunfire.

De elektrolyser krijgt een nominaal vermogen van 2,6 megawatt en een waterstofproductiecapaciteit van 60 kilo per uur. De productie is daarbij zeer efficiënt: 85 procent van de energetische waarde blijft behouden in de waterstof (85% AC to LHV H2). Het proces maakt gebruikt van een hoge temperatuur elektrolysesysteem (700 graden Celsius) en lage temperatuur stoom (150 graden Celsius).

Schaalvergroting

Het demonstratieproject is de eerste stap naar verdere schaalvergroting. Tegen het einde van 2024 zal de elektrolyser naar verwachting zestienduizend uur of langer in bedrijf zijn geweest. De installatie zal dan ongeveer 960 ton groene waterstof hebben geproduceerd. De resultaten van het demonstratieproject zijn er nog niet, maar het consortium denkt al wel aan een elektrolyser van 100 megawatt in een volgende fase.

Delen:
Author