Dow en Shell willen krakers elektrificeren

Dow en Shell werken samen om de technologie voor de elektrificatie van ethyleenstoomkrakers te versnellen. De huidige stoomkrakers zijn CO2-intensief omdat ze afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen om de fornuizen te verwarmen.

Ethyleenstoomkrakers leveren basisstoffen voor producten die mensen dagelijks gebruiken. Dat gaat nu gepaard met veel CO2-uitstoot. Het gebruik van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen voor de stoomkrakerfornuizen is een van de manieren om de uitstoot van de chemische industrie te verlagen. Innovatieprojectteams in Amsterdam, Terneuzen en Texas richten zich op het ontwerpen en opschalen van ‘e-cracker’-technologieën. De uitdaging is om deze route technologisch en economisch haalbaar te maken. Hoe lang dat gaat duren, kunnen de bedrijven kunnen nog niet aangeven.

Shell en Dow zijn niet de enigen die energieverslindende processen elektrificeren. Het Finse Coolbrook maakte eind vorig jaar bekend twaalf miljoen euro te investeren in een testreactor voor het elektrisch kraken van nafta. De testreactor wordt op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen gebouwd.

Delen:
Author