Zeeland Refinery kiest voor ruimere planning bij stop

‘Het lijkt op de foto’s misschien een bescheiden fabrieksonderdeel, maar met zijn diameter van ongeveer zeven meter én een gewicht van vijfenvijftig ton was de nieuwe top van onze crudetoren niet zomaar even omhoog getakeld.’ Met deze post op LinkedIn hield Zeeland Refinery haar volgers onlangs kort op de hoogte van de lopende turnaround. Het bedrijf begon half mei met de grote onderhoudsstop en deze duurt ook nog wel tot half juli.

Sommige bedrijven kiezen ervoor om vanwege het coronavirus de niet per se noodzakelijke deelprojecten bij hun stop uit te stellen. Zeeland Refinery heeft echter vastgehouden aan het uitvoeren van alle voorgenomen werkzaamheden. Wel worden deze uitgevoerd met een ruimere planning. ‘Op die manier zijn er minder mensen tegelijkertijd op het terrein aanwezig, zodat we de anderhalve meter afstand beter kunnen hanteren’, vertelt Alex van Schaik, manager HRCS en corona-crisismanager.

Spannend

Toch blijkt het bewaren van die anderhalve meter afstand tijdens sommige werkzaamheden nog best lastig. ‘Daarom hebben we het dragen van helmen met gelaatschermen ingevoerd’, vertelt Van Schaik. ‘Verder verloopt de stop goed en is de sfeer ook goed. We zien dat maatregelen als extra handen wassen en het aanhouden van looprichtingen snel gemeengoed zijn geworden.’

Aankomst van de nieuwe Texas tower in de haven

Wat betreft de aanvoer van materieel en materialen dreigde corona nog wel roet in de planning te gooien, maar tot nu toe zijn er geen echte leveringsproblemen geweest. ‘Het was af en toe wel spannend. Sommige fabrieksdelen, zoals onze nieuwe Texas tower, moesten bijvoorbeeld uit Italië komen en in Italië was een aantal fabrieken enkele weken gesloten.’ De Texas tower, een verticale warmtewisselaar, gaat warmte terugwinnen uit het productieproces van nafta en aromaten.

Hoogste prioriteit

Naast het noodzakelijke groot onderhoud heeft het aansluiten van een derde reactor de hoogste prioriteit tijdens de stop. Deze dertig meter hoge en zeshonderd ton wegende reactor is bijna een jaar geleden al op zijn plek gehesen. Het is de kern van de uitbreiding van de hydrocracker, een investering van zo’n veertig miljoen euro. Dankzij deze uitbreiding kan de kraker straks niet alleen een breder scala aan grondstoffen omzetten, maar ook energie-efficiënter produceren. Zeeland Refinery kan daardoor straks een CO2-reductie van ongeveer tienduizend ton per jaar realiseren.

Daarnaast lopen er ook nog diverse projecten op het gebied van veiligheid, energie, milieu en procesverbetering. Zo heeft Zeeland Refinery twee procestorens vervangen: een zuurwaterstripper en een gasabsorber. De torens zijn meer dan twintig meter hoog en wegen dertig ton. Ze staan in een klein hoekje van de plant tussen leidingen, vaten en equipment. Het verwijderen van de oude torens en het terugplaatsen van de nieuwe torens was daardoor een uitdagende klus.

Extra kosten

Op de voorgrond: de tijdelijke turnaround-parkeerplaats en het turnaround-dorp.

Tijdens de onderhoudsstop zijn er tijdelijk ruim 1.600 extra arbeidskrachten op het raffinaderijterrein werkzaam. Het is al een hele klus op zich om dat in goede banen te leiden. Het implementeren van coronamaatregelen met de stop al in zicht kwam daar nog bij. Zeeland Refinery deed dat in nauwe en goede samenwerking met Veiligheidsregio Zeeland en de GGD. Van Schaik: ‘Het implementeren van alle coronamaatregelen vlak voor de grote stop, heeft in korte tijd wel voor veel werk en extra kosten gezorgd.’

Een groot deel van de extra maatregelen heeft betrekking op het houden van anderhalve meter afstand. Zo zijn acht extra omkleed- en pauzeruimtes op het terrein geplaatst en de werk-, rust- en rookplekken zijn anders ingericht dan gebruikelijk. Tafels zijn verder uit elkaar geplaatst en er zijn tussenschotten geïnstalleerd. Om gedrang te voorkomen in omkleedruimtes en het restaurant, verdeelt het bedrijf medewerkers in verschillende groepen die allemaal in een bepaald tijdvak toegang tot de ruimtes hebben.

(luchtfoto’s: @BlikvanBoven)

Delen:
Author