Chemelot pakt vervuiling door plastic korrels aan

Chemelot heeft donderdag het Operation Clean Sweep convenant ondertekend. Daarmee verbindt het chemisch industrieterrein zich aan het doel om te voorkomen dat kunststof korrels, vlokken en poeder gaan rondzwerven in het milieu. Een groot probleem in de industrie.

Vorig jaar bracht de Plastic Soup Foundation een bezoek aan Chemelot om structurele plasticvervuiling te onderzoeken. Een woordvoerder laat weten dat dat bezoek en de terugkoppeling ervan heeft geleid tot een aantal acties van individuele en gezamenlijke bedrijven. Ook de ambitie die Chemelot heeft om de meest duurzame chemiesite te willen zijn, speelt mee.

De initiatieven die door de bedrijven zijn opgestart variëren. Bedrijven proberen aan de bron te voorkomen dat plastic korrels in het milieu terecht komen. Ook is er een schoonblaasinstallatie geplaatst en worden veegacties uitgevoerd. ‘Om dit onderwerp sitebreed onder de aandacht te brengen en te houden, en gezamenlijk hierin op te trekken is vanuit Chemelot Site Permit (de houder van de milieuvergunning van het Chemelot terrein, red.) het convenant ondertekend’, legt een woordvoerder uit. ‘Daarnaast is een plan van aanpak opgesteld. Denk daarbij aan activiteiten als het delen van best practices, site-breed aandacht vragen voor deze problematiek, maar ook workshops voor bedrijven, transporteurs et cetera.’

Juridische stappen

Chemelot was niet de enige die bezoek kreeg van de Plastic Soup Foundation. Ze gingen ook langs bij fabrieken van grote internationale plasticproducenten in de haven van Rotterdam en in de haven van Antwerpen. Begin dit jaar zette de Plastic Soup Foundation juridische stappen om de plastic vervuiling van chemiebedrijf Ducor Petrochemicals in Rotterdam te stoppen. De organisatie liet toen weten dit verzoek vaker te willen gaan doen. Ducor erkende het probleem, maar kwam bij eigen onderzoek ook korrels van andere bedrijven tegen. Managing director Ann Geens pleit daarom voor een brede gezamenlijke aanpak. ‘Het is een groot probleem, waar overigens nog geen specifieke wetgeving voor is.’

Het OCS-programma helpt om zwerfkorrels te voorkomen en op te ruimen, maar het is geen wetgeving. OCS is een industrie breed initiatief dat bedrijven in de hele keten verschillende richtlijnen, tools, handleiding en trainingsmateriaal biedt om maatregelen te kunnen treffen om het verlies van pellets, vlokken en poeder naar de omgeving te voorkomen.

[vc_message message_box_color=”alert-success”]

Over Operation Clean Sweep

Operation Clean Sweep is ontwikkeld in de Verenigde Staten door Plastics Industry Association (PLASTICS) in de jaren 1990. Nu is OCS een gezamenlijk internationaal programma. Binnen Europa wordt OCS ondersteund door verschillende nationale kunststofverenigingen met Plastics Europe, de Europese vereniging van kunststofproducenten, als belangrijkste gastheer. OCS is al geïmplementeerd door bijna 700 Europese bedrijven en verenigingen in de kunststofwaardeketen.[/vc_message]

Foto: Een schoonmaakactie in de Londonhaven in Rotterdam.

Delen:
Author