Raad van State stelt Ducor in het gelijk

Volgens de Raad van State heeft de Provincie Zuid-Holland onvoldoende grond om chemiebedrijf Ducor een dwangsom van 15.000 euro per overtreding op te leggen. Volgens milieudienst DCMR zou Ducor te weinig actie hebben ondernomen tegen plastic zwerfkorrels, afkomstig van haar polypropeenfabriek in de Botlek. Volgens de rechter is echter onvoldoende aangetoond dat Ducor in overtreding is.

Oktober 2019 nagelde de Plastic Soup Foundation chemiebedrijf Ducor openlijk aan de schandpaal. Plastic korrels van de Ducor-fabriek in Rozenburg zwerven rond in nabijgelegen havens. Ze maakte het aanhangig bij milieudienst DCMR die met Ducor in gesprek ging.

Maatregelen

De producent van polypropeen pakte het probleem vanaf het begin proactief aan. De aanklacht was grotendeels terecht, stelde managing director Ann Geens van Ducor eerder in Petrochem. ‘Bij ons raakten ook korrels in de omgeving. En dat is niet goed. We hebben daarom vrijwel direct maatregelen getroffen. Niet meteen de meest ideale, maar we wilden de huidige en toekomstige uitstoot van korrels zo snel mogelijk stoppen. Zo hebben we roosters in putten geplaatst. Probleem daarvan is wel dat de putten bij hevige regenval overstromen. Inmiddels zijn we andere oplossingen aan het onderzoeken. Daarnaast hebben we ook op het gebied van transport en overslag tal van maatregelen genomen.’

Bij nader eigen onderzoek van Ducor bleek het probleem nog omvangrijker. Het bedrijf kwam niet alleen polypropeen (PP) tegen, maar ook polyetheenkorrels (PE). ‘Die kunnen niet van ons of transporteerders van PP zijn. PP en PE zit vaak meer aan de oppervlakte omdat ze lichter zijn dan andere kunststoffen. PE kwamen we vooral tegen bij de silo’s aan de Mannheimweg en dat is historische vervuiling. Andere plastics hebben een andere dichtheid en die drijven niet.’ Ook bleek dat veel plastickorrels er al decennia lagen. In dit geval werd Ducor aangepakt, maar het hadden net zo goed andere bedrijven kunnen zijn. Om dit aan te pakken, stelde Ann Geens een bredere samenwerking voor.

Geen terugkoppeling

Zelf gaf het chemiebedrijf al het goede voorbeeld. Zo voerde het samen met Hebo Maritiemservice in april een schoonmaakactie uit in de nabijgelegen Londonhaven. Daar troffen ze niet alleen een grote variatie aan rondzwervende plastic korrels aan. Ze haalden ook meer dan vier maal zoveel grof afval van de oevers. Het afvalprobleem in de Rotterdamse haven lijkt dus groter en breder dan op het eerste oog leek. Dat onderstreepte nogmaals het belang van een brede coalitie.

Ducor meende goede stappen te zetten. Toch bleef de dwangsom van de provincie en de uitvoerende dienst DCMR boven het bedrijf hangen. Ducor was daar ontstemd over. Geens in april: ‘Twee keer heeft de DCMR in een periode van zes weken informatie bij ons kunnen ophalen. Maar ze hebben ons geen vraag gesteld.’ De Plastic Soup Foundation kreeg dus geen terugkoppeling. DCMR stelde Ducor in gebreke, terwijl ze zelf volgens Geens nog geen onderzoek heeft gedaan. ‘Sterker nog, er is nog nooit een procesverbaal opgemaakt.’

Raad van State heeft afgelopen week Ducor in het gelijk gesteld en veroordeelde de provincie bovendien tot de proceskosten. Daarmee is de kous echter nog niet af. De rechter heeft de handhaving alleen opgeschort, met het advies aan de provincie om met Ducor in gesprek te gaan.

Geens is blij met de uitspraak. ‘Het feit dat het hoogste rechtscollege in Nederland zo een duidelijk oordeel geeft, is voor ons een steun in de rug. Als de provincie daadwerkelijk met ons in gesprek gaat, dan zal de Raad van State vermoedelijk geen definitieve uitspraak doen. Indien niet zal ergens eind augustus de uitspraak volgen. De discussie ging tijdens de zitting ook over samenwerking zoeken en communiceren en oplossingen uitwerken.’ Dat is voor Geens een duidelijk signaal dat Ducor de juiste weg heeft ingeslagen.

Delen:
Author