Pyrolyse-technologie zet MDF om in actief kool

Het Vlaamse bedrijf Act&Sorb ontwikkelde een nieuwe technologie waarbij het Medium Density Fiberboard (MDF) en andere houtsoorten omzet in actief kool. De bij het omzettingsproces ontstane syngas wordt ingezet voor de productie van stroom voor een vijfde deel van de stad Genk.

Vlaams minister van Innovatie en Landbouw Hilde Crevits startte samen met Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir officieel de bouw van de eerste commerciële Act&Sorb fabriek in Genk. Act&Sorb ontwikkelde een recyclingoplossing voor het omzetten van Medium Density Fiberboard (MDF) en andere hout residustromen in actief kool. Het bedrijf met bijhorend laboratorium in aanbouw zal deze nieuwe technologie samen met de productie van hernieuwbare energie in de praktijk omzetten. Het bedrijf ontving onlangs twee miljoen euro steun van de Vlaamse regering. De totale investering is 27 miljoen euro.

Actief kool

MDF is het materiaal dat we kennen van meubels of laminaatvloeren. Ontwikkeld in de jaren zeventig gebruikt men MDF voornamelijk als bouwmateriaal. Elk jaar wordt wereldwijd meer dan 70 miljoen ton nieuwe MDF geproduceerd. Tot op heden verbrandt men de reststromen of dumpt de houtresten in een stortplaats.

Dankzij de door Act&Sorb ontwikkelde technologie is het mogelijk om de reststromen van dit duurzame houtproduct een nieuw leven te geven als hoogwaardig actief kool. Dit product wordt onder meer gebruikt voor de zuivering van water, lucht en chemicaliën, maar ook voor voedsel- en drankverwerking. Bovendien is het productieproces volledig zelfonderhoudend en energiepositief.

Technologie

Over de toegepaste technologie wil uitvinder Kenny Vanreppelen niet veel loslaten. Maar dat het een pyrolyse-achtig proces is, is duidelijk. Zelf noemt hij het carbonisatie activatie. ‘Veel partijen experimenteerden met pyrolyse, maar liepen daarbij op industriële schaal tegen problemen op’, zegt Vanreppelen. ‘Met name het teer in de houtresten zorgt voor het vastlopen van processen. Wij voorkomen dit door te sturen op de productie van actief kool. Het syngas dat als bijproduct ontstaat, is ook nog eens heel zuiver. We verbranden dit gas in een warmtekrachtcentrale en gebruiken een deel van de warmte voor het in gang houden van het proces. De rest van de warmte drijft een turbine aan die stroom maakt voor de Genkenaren.’

Het proces heeft zich al op industriële schaal bewezen. Na de nodige investeringen van onder meer Sibelco startte de bouw van de eerste commerciële fabriek. Deze zal tegen 2021 volledig operationeel zijn. Vanreppelen: ‘Iedere nog niet recycleerbare stroom, is een potentiële toekomstmarkt voor ons, en R&D blijft één van onze speerpunten.’

Delen:
Author