Tweederde procesindustrie verwacht in 2030 autonoom te werken

Tweederde van de bedrijven in de procesindustrie verwacht in 2030 volledig autonoom te werken. De uitbraak van het coronavirus versnelt investeringen in industriële autonomie. De voortzetting van bedrijfsactiviteiten zonder dat werknemers hierbij aanwezig moeten zijn, krijgt nu meer prioriteit. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van Omdia namens Yokogawa onder 504 besluitvormers binnen bedrijven in de procesindustrie in juni en juli 2020.

Van de respondenten verwacht 64% hun voornaamste activiteiten in 2030 volledig autonoom te verrichten. Op het moment heeft 89% van de bedrijven plannen om de mate van autonomie in hun bedrijfsvoering te verhogen. Daarbij zegt 64% semi-autonoom of autonoom te werken of in een pilot verwikkeld te zijn. 67% verwacht een aanzienlijke automatisering van de besluitvormingsprocessen voor fabrieksactiviteiten in 2023. De komende drie jaar verwachten bedrijven vooral veel te investeren in cyberveiligheid (51%), cloud, analyses en big data (47%) en kunstmatige intelligentie (42%).

Corona

Uit het onderzoek blijkt dat de uitbraak van het coronavirus een enorme stimulans is voor industriële autonomie. De voortzetting van bedrijfsactiviteiten zonder dat werknemers hierbij aanwezig moeten zijn, krijgt nu meer prioriteit. Een meerderheid van de respondenten verwacht meer in autonomie te investeren als direct gevolg van Covid-19. Er is vooral geïnvesteerd in werken op afstand en service op afstand. Daarnaast is door bedrijven in de conventionele energieopwekkende en (petro)chemische industrie meer geïnvesteerd in de veiligheid van werknemers dan in andere industrieën.

Regionale trends

De investeringen in nieuwe technologieën en de ontwikkeling richting industriële autonomie verschillen regionaal. Het onderzoek toont aan dat het aandeel bedrijven in Azië-Pacific dat prioriteit geeft aan investeringen in autonome bedrijfssystemen 18 tot 27% hoger ligt dan in andere regio’s. 71% van de respondenten in Azië-Pacific verwacht over tien jaar volledig autonoom te werken. In Noord-Amerika is dat 58% en in West-Europa 56%.

Delen:
Author