Neste schaalt capaciteit op in Rotterdam

Neste neemt voor 258 miljoen euro de Rotterdamse raffinaderij van de joint venture Bunge Loders Croklaan over. De raffinaderij staat naast de bioraffinaderij van Neste en bestaat uit een voorbehandelingsinstallatie, een tankpark, steigers en een pijpleidingverbinding naar het terrein van Neste.

Met de overname van de raffinaderij kan Neste haar voorbehandelingscapaciteit voor hernieuwbare grondstoffen sneller opschalen. Dat is een belangrijke voorwaarde voor het uitbreiden van het gebruik van afvalstoffen en reststoffen en het vergroten van de flexibiliteit in soorten grondstoffen, stelt CEO Peter Vanacker. ‘We streven ernaar om tegen 2025 het aandeel van afval en reststoffen in onze grondstoffenmix voor hernieuwbare energie tot honderd procent te verhogen.’

Groei

Neste wil in de raffinaderij straks een steeds complexere afval- en reststoffenstroom kunnen verwerken. Maar de overname ondersteunt ook de verdere groei van de productiecapaciteit na 2023. Het bedrijf overweegt een fabriek voor duurzame kerosine in Rotterdam te bouwen. De investering van ruim honderd miljoen euro kan echter ook in Finland terechtkomen. Daar heeft Neste ook een raffinaderij.

De voorbehandelingscapaciteit in Rotterdam zal pas eind 2024 volledig beschikbaar zijn voor de grondstoffen van Neste. De overgang zal namelijk gefaseerd verlopen van begin 2021 tot in 2024. In die periode zal Bunge de faciliteit gedeeltelijk in fasen terug leasen om haar klanten nog van producten te kunnen voorzien.

Count Terminal

Neste nam in 2011 haar Rotterdamse productiefaciliteit voor hernieuwbare producten in gebruik. In Sluiskil heeft het bedrijf faciliteiten voor de opslag en voorbehandeling van hernieuwbare grondstoffen. Eerder dit jaar kocht Neste ook al een terminal in Rotterdam aan voor de opslag, raffinage en menging van duurzame afval- en reststoffen. Het ging toen om Count Terminal.

Delen:
Tags
Author