Swinkels brouwt bier met ijzerpoeder

Swinkels Family Brewers heeft in haar Bavaria brouwerij in Lieshout een installatie in gebruik genomen die ijzerpoeder gebruikt als brandstof. Het is een nieuwe circulaire brandstof waarbij geen CO2 vrijkomt.

Voor de installatie werkte de bierbrouwer samen met onderzoekers en studententeam Solid van de TU Eindhoven (TU/e). Vorige week presenteerden ze de installatie tijdens een online event.

Om bier te brouwen is veel stoom nodig en daarvoor is weer veel warmte nodig. Die warmte komt in de brouwerij in Lieshout nu van ijzerpoeder. Philip de Goey, hoogleraar verbrandingstechnologie aan de TU Eindhoven: ‘We mengen kleine ijzerdeeltjes met de lucht, waardoor een stofwolk ontstaat. Dat breng je in een brander waardoor je een vlam krijgt van tweeduizend graden. Daar kan je allerlei energie uithalen, wat in de brouwerij kan worden gebruikt.’

Het roestpoeder dat na de verbranding ontstaan kan worden opgevangen en met behulp van duurzame energie weer worden teruggebracht naar ijzerpoeder. Nog meer voordelen volgens de onderzoekers zijn dat ijzerbrandstof veilig is en geen energie verliest tijdens de opslag. Om deze redenen is ijzerbrandstof eenvoudig en veilig op te slaan voor langere periodes en te transporteren over langere afstanden.

15 miljoen glazen bier

Swinkels wil met de ingebruikname van de installatie een koploperspositie innemen en laten zien dat dit kan. ‘Tegelijkertijd is dit niet alleen een experiment, we willen het ook werkelijk in gebruik gaan nemen op grotere schaal’, zegt Peer Swinkels, CEO van Swinkels Family Brewers. ‘Als familiebedrijf investeren we in een duurzame en circulaire economie, omdat wij in generaties denken en niet in jaren.’

Met de huidige opstelling is het mogelijk 15 miljoen glazen bier te brouwen. ‘Met deze installatie zouden we een andere brouwerij in onze groep, brouwerij de Molen in Bodegraven, al volledig kunnen voorzien van thermische energie’, legt Swinkels uit. ‘Voor deze hele grote Bavaria brouwerij hebben we een installatie nodig die 150 keer groter is om de hele brouwerij op ijzerpoeder te laten draaien. De volgende stap die we samen met de TU/e willen zetten, is om te kijken hoe we deze installatie op grote schaal kunnen inzetten. En hoe kunnen we het regeneratieproces van het roestpoeder naar het ijzerpoeder ook volledig kunnen verduurzamen.’

Hiervoor kijkt studententeam Solid naar bestaand een niet bestaande technologieën. ‘Hiervan zullen de eerste resultaten begin volgend jaar binnenkomen’, zegt Chan Botter, teamleider van Solid.

Kolencentrales

Het ijzerpoeder kan in de industrie en bijvoorbeeld kolencentrales voor verduurzaming zorgen. Op het moment werkt Solid aan de opschaling tot één megawatt en de technische verbetering van het systeem. Botter: ‘We zijn nu plannen aan het maken voor een tien megawatt systeem dat klaar moet zijn in 2024. Onze ambitie is om de eerste kolencentrales te kunnen ombouwen naar duurzame ijzerbrandstofcentrales voor 2030.’

Lees over dit onderwerp ook een interview uit 2018 met Philip de Goey (hoogleraar verbrandingstechnologie aan de TU Eindhoven) over metaal als brandstof .

Delen:
Author