Havens van Antwerpen en Zeebrugge fuseren

De havens van Antwerpen en Brugge willen fuseren. De stadsbesturen zijn hierover tot een akkoord gekomen.

Het ‘eenmakingstraject’ neemt naar verwachting een jaar in beslag. Daarna gaan de havens verder onder de naam ‘Port of Antwerp-Bruges’. De ambitie is om de eerste wereldhaven te worden die economie, mens en klimaat verzoent. Het eenmakingsproject is gebaseerd op het creëren van meerwaarde voor de omgeving in Antwerpen en Zeebrugge, voor klanten en stakeholders, maar ook voor de rest van Vlaanderen. In een gezamenlijk plan definieerden beide havens drie strategische prioriteiten: duurzame groei, weerbaarheid en leiderschap in de energie- en digitale transitie.

In een persbericht laten de havens weten dat zij door het samengaan de belangrijkste containerhaven (157 miljoen ton/jaar), een van de grootste breakbulkhavens en de grootste haven voor overslag van voertuigen in Europa worden. Daarnaast zal de haven meer dan 15 procent van de totale doorvoer van gas in Europa voor haar rekening nemen en blijft ze de belangrijkste chemische hub van Europa. Tot slot wordt ze de grootste cruisehaven van de Benelux.

Delen:
Tags
Author