Eind in zicht voor crystallizer-project Huntsman

Huntsman is volop bezig met het vervangen van een crystallizer voor de MDI 1-fabriek in Rozenburg. Eind vorig jaar werd de kolom al in de staalconstructie gehesen en halverwege dit jaar moet de installatie veilig en succesvol draaien.

Crystallizer 5 vervangt een ouder exemplaar, dat nog stamt uit 1973. De nieuwe installatie is zo’n vijftig meter hoog en qua techniek vergelijkbaar met Crystallizer 1 en 2 van de MDI 2-fabriek. Met de nieuwe crystallizer kan Huntsman meer hoogwaardig product aan de downstream fabrieken leveren omdat de capaciteit groter is. Met pijpen van achttien meter lang kan de installatie zes ton destillaat per uur verwerken. De eindproducten gaan naar de Variants-fabriek.

Snelkookpan-project

In 2017 verving Huntsman ook al een crystallizer. Toen ging het om een onverwachte klus omdat een van de crystallizers ernstig vervuild bleek te zijn. Het was daardoor een snelkookpan-project. Hoewel er eigenlijk acht maanden levertijd voor stonden, kon uiteindelijk in drie maanden een nieuw exemplaar worden geleverd. In de tussentijd werkte een team op de site aan het leidingwerk, de appendages en de instrumenten. Toen de nieuwe crystallizer op het terrein aankwam, werd deze nog dezelfde dag in de fabriek gehesen. Na de pre-testen programmeerde het commissioning-team de nieuwe crystallizer met de instellingen waarop de oude het meest optimaal presteerde. Na nog wat fine tuning draaide de nieuwe crystallizer binnen twee dagen op de juiste kwaliteit en capaciteit.

Slimmere keuzes

Deze keer kan Huntsman meer tijd nemen voor de vervanging van de crystallizer en ook beter op het budget letten. Samen met de grote contractors kijkt het bedrijf bijvoorbeeld of er slimmere keuzes kunnen worden gemaakt, die een kostenbesparing opleveren. De engineering is uitbesteed aan Tebodin, hoofdaannemer is Visser & Smit Hanab.

Huntsman heeft in Rotterdam twee upstream MDI-fabrieken staan. MDI staat voor methyleendifenyldi-isocyanaat en is een grondstof voor polyurethaan, wat op zijn beurt bijvoorbeeld terug te vinden is als zacht schuim in matrassen. MDI 1 is al sinds de jaren zeventig in bedrijf, en in 1997 nam Huntsman MDI 2 in gebruik.

Bron: Spreekbuis

Delen:
Tags
Author