Wie volgt Mirjam Verhoeff op als Plant Manager of the Year?

De komende weken gaan we één voor één de finalisten bekend maken voor de Plantmanager of the Year 2021. Dus wie wordt de opvolger van Mirjam Verhoeff? Zij sleepte de titel in 2020 in de wacht, na een dynamische en spannende verkiezing die online enorm viraal ging. De ontknoping zal zijn op 17 juni tijdens Deltavisie in Ahoy. Thema van dat evenement dit jaar is Smart

De verkiezing kreeg in 2020 heel veel aandacht, met name op social media. En dat raakt ook meteen aan het belangrijkste doel van de verkiezing: aan de samenleving laten zien dat in de industrie kundige, enthousiaste en zeer betrokken mensen werken.

Wellicht dat de verkiezing een extra impuls kreeg door de omstandigheden. Tijdens de corona-crisis werd meer dan ooit duidelijk dat de procesindustrie een vitale functie in onze samenleving vertolkt. Misschien deed de winnaar van 2019 ook wel een duit in het zakje. Marinus Tabak van RWE riep toen de industrie op om zich meer te laten zien. En dat kan natuurlijk het beste met industriële helden die inspirerende verhalen kunnen vertellen met de nodige impact.  Foto’s, de nominatiefilms, interviews werden rijkelijk gedeeld op social media.

Natuurlijk leiderschap

Ook qua diversiteit was 2020 een bijzonder jaar. Er deden twee vrouwelijke kandidaten mee en zowel de chemie, als de energiesector en de offshore waren vertegenwoordigd. En elke finalist voegde eigen kleuren toe aan het palet. Zo lieten Harry Talen van Engie en Lennard Luijt van Shell zien hoe interessant het is om midden in de energietransitie te staan. Talen die op jonge leeftijd al vijf gasgestookte centrales onder zijn hoede kreeg, die hij met zijn team door onstuimige omstandigheden leidde. En Luijt werkte zich binnen Shell op met zijn natuurlijk leidershap en inmiddels heeft hij weer een volgende stap gemaakt binnen het concern.

Zwerfkorrels

Ann Geens van Ducor pleitte voor meer feminien leiderschap. En wat dat inhoud liet ze ook zien. Ze nam in Rotterdam – op een verbindende manier – het voortouw om het probleem van plastic zwerfkorrels aan te pakken. Daarmee maakte ze van de nood een deugd. Ducor werd op dit punt aan de schandpaal genageld. Maar in plaats van in de verdediging te gaan of weg te duiken, nam ze het initiatief om de Rotterdamse haven met de gezamenlijke industrie en andere partijen weer schoon te maken. Inmiddels zijn ook alle aanklachten tegen Ducor van de baan.

Smart

En dan natuurlijk de winnaar, Miriam Verhoeff van DSM in Hoek van Holland. Het toonbeeld van een moderne en betrokken plantmanager. Met haar team wist zij met een verbeterprogramma tot een succes te maken. Er werden op de site in Hoek van Holland maar liefst 55 verbeteringen doorgevoerd in acht maanden tijd. Medewerkers kregen een coach die hielp bij de verbeteringen, maar iedereen mocht zelf invullen wat ze gingen verbeteren. ‘Als je klein denkt, kan je heel veel dingen zelf’, stelde Verhoeff. ‘Als we dat met honderd man elke dag doen, gaan we als een speer vooruit. Dan krijgen we veel kleine verbeteringen, die samen een gigantische verbeterstap zijn. Dat slaat hier enorm aan.’ De jury vond dat ze door het geven van veel vertrouwen meer als coach dan als manager een jong en winning team neerzet. Telkens worden nieuwe ideeën geboren en gerealiseerd, met als resultaat een jaarlijkse groei aan productiecapaciteit zonder veel investeringen. 

Geïnspireerd door dit verhaal en in overleg met Mirjam Verhoeff heeft de organisatie van Deltavisie de komende editie dan ook voor het thema Smart gekozen. De industrie heeft nu en in de toekomst veel slimme oplossingen, maar ook vooral veel slimmeriken nodig. Mensen die er nu al werken, maar ook een nieuwe generatie van betrokken en creatieve technici.

Divers

Voor de verkiezing van 2021 heeft de redactie van Petrochem haar netwerk en journalistieke vaardigheden weer ten volle ingezet. Dat resulteerde in een groot aantal tips. Door het jaar heen zijn verschillende getalenteerde plantmanagers geïnterviewd voor het magazine. Op die manier is een longlist aangelegd. Uit die lijst zijn inmiddels drie finalisten gekozen en de redactie sluit niet uit dat daar nog een vierde bijkomt. En ook dit jaar wordt het afgaand op de kandidaten weer een diverse en kwalitatief hoogstaande finalestrijd.

Verkiezing

De verkiezing van de Plant Manager of the Year wordt jaarlijks georganiseerd en is een initiatief van Industrielinqs pers en platform in samenwerking met de VNCI, Votob, VOMI, Deltalinqs, Nogepa, het Havenbedrijf Rotterdam en het het Petrochem Platform. De verkiezing draagt bij aan een positief imago van de Nederlandse industrie door de inspanning en prestaties van plantmanagers te benoemen en te waarderen. De focus ligt hierbij op veiligheid, gezondheid, milieu, productiviteit en duurzaamheid.
Delen:
Author