Installatie ‘hart’ nieuwe stikstoffabriek Zuidbroek

De bouw van de stikstoffabriek in Zuidbroek ter vervanging van het Gronings gas, is in volle gang. Met de installatie van de drie benodigde destillatiekolommen start nu de constructie van ‘het hart’ van deze nieuwe fabriek. De komende dagen worden de kolommen naar Zuidbroek (provincie Groningen) vervoerd.

Nu het grondwerk klaar is, het ondergrondse leidingwerk is aangelegd en de fundaties klaarliggen, kan de bouw van het procesgedeelte van de stikstoffabriek starten. De kolommen die hiervoor worden geïnstalleerd, vormen het hart van de fabriek. Deze 65 meter lange kolommen, waarin stikstof wordt geproduceerd, hebben een gewicht van ongeveer 270 ton per stuk. In de kolommen wordt bij temperaturen van minus 185 graden Celsius stikstof uit de buitenlucht gescheiden van de zuurstof.

Onlangs zijn de drie kolommen vanuit China in de haven van Delfzijl aangekomen en overgezet op transport per binnenschip naar Veendam. In de komende dagen ze op transport naar de locatie in Zuidbroek. Een groot gedeelte van dit uitzonderlijk transport vindt op de eigen bouwweg plaats. In Zuidbroek vindt vervolgens ook direct de installatie plaats.

Laagcalorisch gas

Om de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk te brengen naar nul, is de uitbreiding van de stikstofinstallatie nabij Zuidbroek een noodzakelijke maatregel. Door aan geïmporteerd gas uit Noorwegen en Rusland stikstof toe te voegen, kan van dit hoogcalorisch gas, laagcalorisch gas worden gemaakt. Dat is dezelfde kwaliteit als het Gronings gas en daarmee geschikt voor onder andere onze verwarmingsketels en gasfornuizen. Vanaf het moment dat de stikstofinstallatie Zuidbroek volledig beschikbaar is, kan de gaswinning uit Groningen vanuit het Groningenveld tot een minimum worden beperkt.

Stikstofinstallatie

De uiteindelijke installatie beslaat een terrein van ongeveer 12 hectare en krijgt een capaciteit van 180.000 kubieke meter stikstof per uur, waarmee maximaal 10 miljard kubieke meter aardgas op de gewenste kwaliteit kan worden gebracht. De verwachte planning van ingebruikname is in april 2022. Met de bouw is een investering van 500 miljoen euro gemoeid.

Hoofdfoto: Overzicht fabriek met drie destillatiekolommen. Credit: Gasunie

Delen:
Author