Elf nieuwe landen haken aan bij Europese waterstofbackbone

De Europese waterstofbackbone groeit tot 39.700 kilometer en elf nieuwe landen hebben zich erbij aangesloten. Het netwerk verbindt in de toekomst 21 Europese landen. Dat blijkt uit een rapport van het European Hydrogen Backbone (EHB) dat ze vandaag presenteert.

De bijna 40.000 kilometer voorziene backbone voor 2040 vereist een geschatte totale investering van 43-81 miljard euro. Ongeveer 69 procent van het voorgestelde waterstofnetwerk bestaat uit hergebruikte bestaande aardgasnetten. De resterende 31 procent nieuw aangelegde pijpleidingen zijn nodig om nieuwe afnemers aan te sluiten en bevinden zich in landen met kleine gasnetten, maar met een hoog verwachte toekomstige vraag en aanbod van waterstof.

De vandaag gepubliceerde kaarten voor waterstofinfrastructuur voor 2030, 2035 en 2040 weerspiegelen de visie van 23 Europese gasnetbeheerders. Deze is gebaseerd op hun analyse van hoe de infrastructuur zou kunnen evolueren om de doelstellingen voor het koolstofarm maken van de energievoorziening te halen. Het uiteindelijke backbone-ontwerp en de tijdlijn zijn afhankelijk van de marktomstandigheden voor waterstof en aardgas en de totstandbrenging van een stabiel, ondersteunend en adaptief regelgevingskader.

‘Europa moet snel een speciale infrastructuur voor waterstofpijpleidingen ontwikkelen. Dit nieuwe EHB-rapport toont een duidelijke routekaart van hoe dit zou kunnen werken’, zegt prof. Ad van Wijk, auteur van het 2×40 GW Electrolyser Plan en adviseur van Hydrogen Europe.

Delen:
Author