Eerste radiant coils aangekomen bij Shell Moerdijk

De eerste stukken equipment voor project Skyline zijn op de site van Shell Moerdijk aangekomen. Het gaat om de eerste vier radiant coils, die samen het hart van een nieuw fornuis voor de stoomkraker gaan vormen. De komende jaren gaat Shell in totaal acht nieuwe fornuizen op de site bouwen.

De acht nieuwe fornuizen vervangen zestien oude fornuizen die begin jaren zeventig zijn gebouwd. Het project vergt een investering van honderden miljoenen euro’s. En hoewel de totale capaciteit gelijk blijft, brengt Shell het energieverbruik op Moerdijk flink terug met de nieuwe, veel efficiëntere fornuizen.

Dat gaat het bedrijf straks vooral terugzien in het gasverbruik. Doordat de efficiëntere fornuizen minder fuelgas uit de kraker nodig hebben, blijft daar meer van over voor het ketelhuis voor het maken van stoom. Bovendien verbetert de warmte-uitwisseling waardoor er ook nog eens minder stoom van het ketelhuis nodig is. De CO2-uitstoot van Shell Moerdijk gaat hiermee met zo’n tien procent per jaar omlaag.

Gefaseerd

De radiant coils voor project Skyline zijn ongeveer een jaar geleden al besteld bij TechnipFMC. Dit bedrijf regelt het ontwerp, de inkoop en de faseerde bouw van de modules. Elke module weegt zo’n 5,8 ton. Het gewicht van de coils is belangrijk want ze komen op de bestaande fundatie van de oude fornuizen terecht.

In totaal komen er 32 radiant coils naar Moerdijk. Eén voor één worden de nieuwe fornuizen in elkaar gezet om gefaseerd de capaciteit van de oude fornuizen over te nemen. Daardoor kan de stoomkraker gedurende het hele upgrade-project in bedrijf blijven. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in 2025 klaar.

Lees meer over project Skyline.

Delen:
Author