Industrielinqs LIVE: Fabrieken zonder operators geen doel op zich

Verregaande digitalisering van fabrieken biedt interessante kansen op het gebied van veiligheid, verduurzaming en efficiëntie. Echter een autonome fabriek is geen doel op zich. Dat was toch wel een belangrijke conclusie van de talkshow Industrielinqs LIVE op 30 april. 

Dat op het gebied van digitalisering veel meer mogelijk is dan we inzetten, werd vorig jaar wel duidelijk. In mum van tijd zat iedereen in Teams en Zoom, terwijl de technieken al veel langer beschikbaar waren. Hoe zit dat op het gebied van zelfsturende fabrieken? Volgens experts is er al veel meer mogelijk dan momenteel in installaties wordt toegepast. Wat houdt de asset owners nog tegen? Is er een verandering in mind set nodig?

Operatorloze fabriek

Volgens de tafelgasten zou de industrie wat minder terughoudend kunnen zijn. Echter te grote vergezichten kan ook afschrikken, stelt Edward Groen COO van Teijin Aramid. Henk Veldink valt hem op dat vlak bij. ‘Als ik met operators over een operatorloze fabriek ga praten, dan krijg ik niemand mee’, stelt de Europees directeur manufacturing van Hexion. ‘Dat wordt anders als we de installaties door verregaande digitalisering veiliger kunnen maken.’

Kijk nu de uitzending over autonome fabrieken terug!

 

Delen:
Author