Yolande Verbeek (Uniper): ‘Ik zie dat de veerkracht er is om te veranderen’

We vroegen de drie finalisten van de Plant Manager of the Year 2021 verkiezing Yolande Verbeek (Uniper), At Plasman (Nedmag) en Mark Gerards (Sabic) waar ze trots op zijn en waar ze zich sterk voor willen maken als ze worden verkozen tot het nieuwe boegbeeld van de Nederlandse procesindustrie. Als eerste: Yolande Verbeek van Uniper.

Yolande Verbeek (51 jaar) is plantmanager van de elektriciteitscentrale van Uniper op de Maasvlakte. De nominatie vindt ze een hele eer, maar ook nog wat onwerkelijk. ‘Ik vind het vooral gaaf hoe mijn organisatie erop heeft gereageerd. Het geeft een hele boost aan het team. Ook is de verkiezing een mooie manier om ons werk een podium te geven.’

Verbeek is er trots op dat medewerkers zich sterk maken voor de toekomst en steeds willen verbeteren in hun werk. ‘We werken in een centrale met een grondstof, kolen en biomassa, waarvan iedereen vindt dat die niet is geaccepteerd. Tegelijkertijd beseffen onze medewerkers dat het product dat we maken essentieel is. Als medewerker zit je dan soms een beetje klem. Je wilt trots zijn op je werk, maar je kan dat buiten je collega’s niet kwijt. Toch zie ik dat de wil er is om te blijven ontwikkelen en dat geeft mij vertrouwen in de toekomst. Ik zie dat de veerkracht er is om te veranderen. En ook dat de vindingrijkheid om mee te bewegen met de energietransitie er is. Medewerkers zien voor zichzelf en voor onze site een nieuwe rol in het energiesysteem. Ik probeer als plantmanager om medewerkers te stimuleren om initiatief te nemen en ik ben er trots op dat het lukt om zo’n cultuur te scheppen.’

Initiatieven

Welke rol Verbeek daarin heeft, is dat ze transparant en duidelijk is naar medewerkers. ‘Ik wil ze echt meenemen in de strategie van het bedrijf en laten zien hoe de toekomst eruit kan zien. De zwaarweer-kant en de zonnige kant. Ik zal er niet omheen draaien wat er op ons afkomt en welke uitdagingen er zijn. Als je vertrouwen geeft en ruimte om te ontwikkelen, zowel in de techniek als op het persoonlijke vlak, dan voelen mensen zich gesteund om initiatieven te nemen die ons op weg helpen in de energietransitie. Er zijn inspirerende voorbeelden van nieuwe technische oplossingen die echt van onderop zijn bedacht en ontwikkeld.’

Yolande Verbeek (Uniper): Voor mij is de energietransitie samenwerken. Jong, oud, ervaren, onervaren, overheid en bedrijfsleven.

uniper

 

Als Verbeek wordt uitgeroepen tot Plant Manager of the Year 2021 wil ze aandacht vragen voor de mens in de energietransitie, openheid en samenwerken. ‘We gaan vraagstukken tegenkomen die we alleen met elkaar kunnen aanpakken. Voor mij is de energietransitie samenwerken. Jong, oud, ervaren, onervaren, overheid en bedrijfsleven. Alleen als we het met elkaar doen, kunnen we de puzzel leggen.’

Mensenwerk

De energietransitie is mensenwerk volgens de plantmanager. ‘Het betekent dat je als bedrijf en mens open moet zijn in wat je nodig hebt om die transitie te doen. Het is nodig om deuren te openen tussen bedrijven en de overheid. Weg van alleen maar commerciële gesprekken voeren en juist ruimte creëren voor het delen van kennis en benoemen van behoeften. Idealiter delen bedrijven en overheid met elkaar in die context wat nodig is om succesvol te kunnen blijven, ook in de periode van transitie. Als je dat doet, raak je in gesprek over de uitdagingen en oplossingen voor de toekomst.’

[vc_message message_box_color=”warning”]

Deltavisie 2021

De winnaar van Plant Manager of the Year 2021 verkiezing wordt bekend gemaakt tijdens het congres Deltavisie 2021. De uitslag wordt bepaald door internetstemmen (20 procent van de stemmen), de bezoekers van Deltavisie (20 procent) en een jury (60 procent). De jury heeft uitgebreid met de finalisten gesproken en is bij hen op sitebezoek geweest. De jury bestaat uit:

  • Jan Zuidam (voormalig DSM-bestuurder)
  • Mirjam Verhoeff (Plant Manager of the Year 2020 en plantmanager bij Covestro Hoek van Holland Resins site (tot voor kort DSM))
  • Marinus Tabak (Plant Manager of the Year 2019 en plantmanager bij RWE)
  • Manon Bloemer (directeur VNCI)
  • Jeroen Maan (voorzitter Vomi)
  • Maria van der Heijden (directeur MVO Nederland)
  • Willem Henk Streekstra (directeur Votob)

Kijk voor het volledige programma en aanmelden op petrochem.nl/inschrijfpagina/deltavisie-2021/

[/vc_message]

Delen:
Author