Nieuwe fabriek zet niet-recyclebaar afval om in methanol

Gidara Energy bouwt in de haven van Amsterdam een fabriek die voorheen niet-recyclebaar afval omzet in methanol.

De AMA-installatie (advanced methanol Amsterdam) gaat jaarlijks ongeveer 87,5 kiloton hernieuwbare methanol produceren. Dit staat gelijk aan het afval van 290.000 huishoudens dat anders zou worden gestort of verbrand. De verwachting is dat de biobrandstoffenfabriek in 2023 opent.

De fabriek gebruikt zogenoemde HTW-technologie om niet-recyclebaar afval om te zetten in waardevolle eindproducten. HTW staat voor ‘High Temperature Winkler Gasification Technology’ en is een doorontwikkeling van een bewezen vergassingstechnologie. Naast de fabriek komt er ook een testfaciliteit en een kenniscentrum om de technologie verder door te ontwikkelen en ervaring op te doen met verschillende reststromen.

BioPark

De groen geproduceerde methanol van de AMA-fabriek is een duurzaam alternatief voor de methanol geproduceerd uit fossiele brandstoffen. Het kan worden gebruikt als grondstof in de chemie en wordt gezien als duurzame scheeps- en transportbrandstof van de toekomst.

De biobrandstoffenfabriek komt op het BioPark. Dit is een ontwikkelingslocatie in de Amsterdamse haven voor producenten van hernieuwbare brandstoffen. Hier investeert Port of Amsterdam samen met partners in energie-infrastructuur voor waterstof, stoom, elektriciteit en CO2. Er zijn verschillende terminals in de buurt om mee samen te werken voor op- en overslag en het mengen van grondstoffen. Ook heeft BioPark een diepzeekade van 365 meter lengte.

Delen:
Tags
Author