Fieldlab onderzoekt potentie opwaarderen van restwarmte

In de industrie gaat op dit moment nog veel laagwaardige restwarmte verloren. Het Fieldlab Industrial Electrification onderzoekt daarom samen met Standard Fasel de technische en economische haalbaarheid van een industriële warmtepomp. Deze moet laagwaardige restwarmte opwaarderen naar hogere temperaturen.

Standard Fasel, specialist op het gebied van ketel- en brandertechniek, ontwikkelt een machine die restwarmte van 60 tot 100 graden Celsius kan omzetten naar nuttige warmte van een veel hogere temperatuur in de vorm van stoom. Uitgangspunt is om dit zonder tussenkomst van een ander medium, zoals een koudemiddel, te doen. Net als bij conventionele warmtepompen is er elektrische – liefst duurzame – energie nodig om de machine aan te drijven. Het gaat om een industriële warmtepomp die bestaat uit een vacuüm stoomgenerator (gevoed door laagwaardige restwarmte) en mechanische damprecompressie.

Het project van Standard Fasel zit nu in de prototype fase (trl 5-6). Na de haalbaarheidsstudie volgt een veldtest bij een of meerdere industriële eindgebruikers (trl 6-7).

Partners voor de verdere ontwikkeling van de technologie zijn welkom.

Delen:
Tags
Author