Fibrant vermindert CO2-uitstoot met vijftig procent

Caprolactamproducent Fibrant stoot sinds woensdag jaarlijks 0,6 megaton CO2-equivalenten minder uit. Dit staat gelijk aan 341.000 personenauto’s. Het Ministerie van EZK hielp Fibrant, als onderdeel van de Urgenda-maatregelen. Met een renteloze lening van 30 miljoen euro maakte ze de verduurzaming van het productieproces versneld mogelijk.

Fibrant, gelegen op de Chemelot site in Sittard-Geleen, is producent van Caprolactam, de grondstof voor nylon. Bij de productie van een kilo Caprolactam komt in Europa gemiddeld 6,5 kilo CO2-equivalentenvrij, waaronder lachgas. Het opwarmend effect van lachgas is 298 keer zo groot als dat van koolstofdioxide. Fibrant investeerde, in samenwerking met voormalig eigenaar DSM, 42 miljoen Euro om de lachgas uitstoot met 75 procent te beperken. Met een carbon footprint van 3,3 kilo CO2-equivalenten behoort Fibrant naar eigen zeggen nu tot de beste van Europa.

Fibrant is onderdeel van industrieterrein Chemelot en versterkt met de reductie de hoofddoelen van de Chemelot-strategie: de meest duurzame, veilige en competitieve materialen- en chemiesite van Europa te worden. De 0,6 megaton aan CO2-equivalenten die Fibrant minder uitstoot, is 10 procent van de totale Chemelot-emissie, 30 procent van de Chemelot-ambitie tot 2030 en ruim 4 procent van de opgave van de totale Nederlandse industrie tot 2030.

Lees later meer over dit project op onze website.

Delen:
Author