Sabic en Procter & Gamble recyclen met succes mondkapjes

Sabic en Procter & Gamble willen gezichtsmaskers recyclen. Een proefproject toont de haalbaarheid aan van recycling van eenmalige gezichtsmaskers. 

Het huidige gebruik van miljarden wegwerpmaskers tot milieuproblemen. Helemaal wanneer ze worden weggegooid in openbare ruimten, zoals parken, openluchtgelegenheden en stranden. Ook is dat verlies van waardevolle grondstoffen.

Nieuwe grondstoffen

Voor het proefproject verzamelde Procter & Gamble gebruikte maskers. Die waren eenmalig gebruikt door werknemers of  bezoekers van haar productie- en onderzoekslocaties in Duitsland.

De maskers werden eerst versnipperd en vervolgens thermochemisch omgezet in pyrolyse-olie. Pyrolyse breekt het plastic onder druk en hitte af in moleculaire fragmenten, waardoor ook eventueel achtergebleven verontreinigende stoffen of ziekteverwekkers, zoals het coronavirus, worden vernietigd. Op deze manier is het mogelijk grondstof te produceren voor nieuwe kunststoffen die ook kunnen voldoen aan de eisen voor medische producten.

Pyrolyse-olie

De pyrolyse-olie werd vervolgens naar Sabic gestuurd  als grondstof voor de productie van nieuwe PP-hars. ‘Het circulaire PP-polymeer van hoge kwaliteit dat in deze pilot is verkregen, toont aan dat closed-loop recycling haalbaar is door actieve samenwerking van spelers uit de hele waardeketen’, benadrukt Mark Vester van Sabic.

Verder onderzocht

Om de kringloop te sluiten, wordt het PP-polymeer ten slotte geleverd aan Procter & Gamble, waar het wordt verwerkt tot non-woven vezelmateriaal. Het hele proefproject gesloten kringloop, van de inzameling van gezichtsmaskers tot de productie, werd in slechts zeven maanden ontwikkeld en uitgevoerd. Het Fraunhofer Instituut onderzoek momenteel de mogelijkheid van recycling naar andere chemische bouwstenen.

 

Delen:
Author