Neste begint met bouw innovatieve elektrolyzer

Het MultiPLHY-project gaat de volgende fase in. Samen met partners bouwt en integreert Neste het komende jaar een hoge-temperatuur elektrolyzer in haar Rotterdamse raffinaderij. De installatie krijgt een capaciteit van ongeveer 2,4 megawatt.

Het MultiPLHY-project ging begin 2020 van start. Inmiddels is het conceptuele ontwerp voltooid en wordt de laatste hand gelegd aan de gedetailleerde uitwerking. In de volgende fase begint Neste met de bouwwerkzaamheden.

De technologie van de hoge-temperatuur elektrolyzer is van Sunfire. ‘We kijken uit naar de implementatie en ingebruikname van onze SOEC-electrolyzer’, zegt Nils Aldag, CEO van Sunfire. ‘Samen met het MultiPLHY-consortium gaan wij een innovatieve oplossing demonstreren over hoe de raffinage-industrie duurzamer kan worden.’

Rendement

SOEC staat voor solid oxide electrolysis cell. De technologie werkt bij hoge temperaturen van 850 graden Celsius. Dankzij het gebruik van warmte heeft de hoge-temperatuur elektrolyzer aanzienlijk minder elektriciteit nodig om één kilogram groene waterstof te produceren. Sunfire claimt een rendement dat ten minste twintig procent hoger ligt dan dat van een elektrolyzer die bij lage temperatuur werkt.

In mei kon het bedrijf al een succesvolle test met een 225 kilowatt elektrolyzer melden. Deze module bestaat uit zestig stacks met 1.800 cellen die in serie zijn verbonden. Hij produceert 5,7 kilo waterstof per uur en het energieverbruik van de module is minder dan veertig kilowattuur per kilo waterstof. Voor het MultyPLHY-project combineert Sunfire meerdere van deze modules.

Naast Neste en Sunfire zijn de partners van het MultiPLHY-consortium onder meer de Franse publieke onderzoeksorganisatie CEA, ingenieursbureau en technologieleverancier Paul Wurth en ENGIE.

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl