Fieldlab Industrial Electrification ontwikkelt demo-locatie

Fieldlab Industrial Electrification ontwikkelt een demo-locatie op Plant One om de energietransitie in de industrie te versnellen. Vanaf medio 2022 moet de locatie operationeel zijn zodat technologieën op industrieel relevante schaal in een praktijkomgeving kunnen worden getest.

In het Fieldlab komen drie typen technologieën te staan die passen bij het cluster en die in de praktijk kunnen worden gedemonstreerd. Het gaat daarbij om technieken op het gebied van industriële warmte, inpassing van groene waterstof en directe conversie van CO2, die allemaal gebruikmaken van duurzame elektriciteit. Denk aan een vliegwiel dat zowel energie kan leveren als opvangen en opslaan. Of een hybride boiler, die stoom uit aardgas kan vervangen door stoom uit duurzame elektriciteit.

Het Fieldlab Industrial Electrification is een gezamenlijk initiatief van Port of Rotterdam, InnovationQuarter, TNO, Deltalinqs en FME. Bedrijven die geïnteresseerd zijn of direct aan de slag willen met e-boilers, elektrische aandrijvingen, warmtepompen of andere elektrificatie-oplossingen kunnen contact opnemen met het Fieldlab via info@flie.nl.

Gebruikerscase

Fieldlab Industrial Electrification behandelt tijdens de European Industry & Energy Summit 2021 een gebruikerscase met polypropyleenproducent Ducor. Door een reboiler en propyleen heater te vervangen door een warmtepomp kan Ducor een deel van 3,5 megawatt aan overtollige warmte benutten. > Meer info

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl