Pilot voor efficiënte omzetting CO2 in DME

Eind vorig jaar verrees bij TNO in Petten een nieuwe pilotreactor op het terrein. De 10 ton reactor is een belangrijke stap naar de opschaling van een technologie om CO2 met waterstof om te zetten in dimethylether.

Dimethylether (DME) is een belangrijke chemische stof en brandstof die rechtstreeks uit CO2 en waterstof kan worden gemaakt. Bij deze reactie ontstaat ook water. Het proces waar TNO nu aan werkt, sorption-enhanced DME synthesis (SEDMES), verwijdert dit water met absorberend materiaal. Daardoor krijgt je een hogere opbrengst en gaat de katalysator langer mee.

Plug and play

De reactor en de pilot zijn ontwikkeld binnen het E2C-project (Electrons to high-value chemical products) en is gebouwd in samenwerking met verschillende partners. De technologie werkt al in een labomgeving en gaat nu dus naar een grotere schaal, namelijk drie kilogram per uur. De volgende stap zal de koppeling met groene waterstof in het Fieldlab for Industrial Electrification in Rotterdam zijn.

De reactor en pilot is zo ontworpen dat deze kan worden verplaatst. Het is een soort ‘plug and play’ principe waardoor testen op andere (industriële) locaties ook mogelijk is. Het zijn drie parallelle kolommen die cyclisch opereren, zodat er samen een continu proces ontstaat.

Synthesegas

SEDMES sluit prachtig aan op een andere technologie van TNO, namelijk SEWGS (Sorption Enhanced Water Gas Shift). Deze technologie zet synthesegas om in waterstof en kooldioxide en scheidt deze twee stoffen bovendien in dezelfde reactor. SWEGS maakt net als SEDMES gebruik van een absorberend materiaal. In dit geval bindt het CO2, waardoor de omzetting efficiënter wordt.

TNO demonstreerde de werking van het SEWGS-proces al succesvol op industriële schaal bij het Zweedse SSAB. Deze staalproducent houdt hoogovengas, oftewel synthesegas, over bij de omzetting van ijzererts naar staal. De SEWGS-installatie verwerkte 800 kubieke meter hoogovengas per uur van een van de staalfabrieken. Dagelijks ving de pilot installatie veertien ton CO2 af.

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl