Consortium verzorgt ontmanteling, vervoer en recycling rotorbladen

Een consortium van bedrijven in de Eemshaven wil een oplossing bieden voor afgeschreven rotorbladen van windturbines. Onder de naam Decom North gaan de bedrijven afgeschreven windturbines ontmantelen om vervolgens van de rotorbladen korrels te maken.

Windmolenbladen bestaan voornamelijk uit composiet. En hoewel ze schone energie opwekken, vormen ze na hun productieve leven een dilemma omdat er niets meer mee te beginnen valt. Verschillende bedrijven, onderwijsinstellingen en organisaties slaan echter de handen ineen om recycling tóch mogelijk maken.

De bedrijven van het consortium Decom North vormen samen een complete waardeketen van ontmanteling tot nieuw product. Zij ontmantelen de afgeschreven windmolens en vervoeren de rotorbladen naar een toekomstige recyclingfabriek in of bij de Eemshaven. Daar worden de bladen in stappen verkleind tot er korrels overblijven. Die vormen de grondstof voor nieuwe producten, zoals oeverbeschoeiingen, mallen, bruggen en kraanmatten.

Proeffabriek

Binnen enkele jaren zijn de honderden windmolens op zee ten Noorden van de Eemshaven onderdeel van het integrale recyclingsysteem. Een proeffabriek nabij de terminal moet dan op volle toeren draaien. Totdat het zover is, wendt het consortium zich tot Neocomp in Bremen. Dat bedrijf verwerkt de glasvezels en kunsthars uit geknipte rotorbladen in cement.

Het consortium Decom North bestaat uit: Buss Terminal, Mammoet, Lubbers Transport, DHSS Eemshaven, Bek & Verburg, Nehlsen metaalrecycling, CRC Industries, SCS Logistics/Shipco Transport en Nedcam Solutions.

Delen:
Tags

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl