Platform voor inzameling voedselafval

Waste2Func bouwt een platform voor het efficiënt inzamelen van voedselafval van de landbouw, de voedingsindustrie, supermarkten, veilingen en restaurants. Het project brengt twaalf partners uit vijf landen samen, waaronder grote ondernemingen als Croda, Evonik en Ecover, onderzoeksinstituten en landbouwverenigingen.

Voedselresten worden momenteel vaak weggegooid, op het veld achtergelaten of verbrand en hebben dus geen waarde. Maar het zijn waardevolle grondstoffen die kunnen worden omgezet in bijvoorbeeld bioplastics.

Zo heeft het Israëlisch/Belgische TripleW technologie ontwikkeld om gemengde partijen voedselafval om te zetten in functionele moleculen. Het bedrijf is al begonnen met de productie van melkzuur in een demonstratiefabriek op de site van Group Op de Beeck in Kallo, België. En Universiteit Gent en Bio Base Europe Pilot Plant hebben het spin-off bedrijf Amphi-star opgericht om hun technologie voor de productie van microbiële biosurfactants op de markt te brengen. Grote bedrijven als Evonik, Croda en Ecover gaan de producten die binnen het project worden geproduceerd testen.

Registratiewebsite

Voor de efficiënte inzameling van voedselreststromen ontwikkelt het project een registratiewebsite/app. Daarmee kunnen voedselreststromen uit de landbouw en voedingsindustrie worden geregistreerd voor inzameling door een afvalinzamelaar. Boeren worden daarbij intensief geraadpleegd over hoe de inzameling voor hen de moeite waard kan zijn en welke vergoeding daarbij past. Uiteindelijk doel van Waste2Func is om inzicht te krijgen in het potentieel van het opzetten van een bioraffinaderij die voedselafval omzet in functionele moleculen.

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl