Plasticrecyclingfabriek Geleen na de zomer operationeel

Afvalplastics die moeilijk mechanisch te recyclen zijn, kunnen na de zomer voor verwerking naar een nieuwe installatie van Sabic en Plastic Energy in Geleen. Deze maakt er Tacoil van, een synthetische olie die Sabic in zijn krakers op Chemelot verwerkt tot nieuwe polymeren.

Ongeveer een jaar geleden begon de engineering en bouw van de plasticrecyclingfabriek. Het is de eerste pyrolyse-installatie op commerciële schaal van Sabic en Plastic Energy. De demofabriek krijgt een productiecapaciteit van 15 kiloton Tacoil per jaar. De twee partijen hebben het EPCM-contract toegekend aan Worley.

Het gepatenteerde proces voor de fabriek is van Plastic Energy. Dit bedrijf noemde het proces Thermal Anaerobic Conversion (TAC), vandaar de naam Tacoil. Het heeft ook al installaties in Almeria en Sevilla (Spanje), die sinds respectievelijk 2016 en 2017 operationeel zijn.

Het project op Chemelot wordt gerealiseerd binnen een 50/50 joint venture van Plastic Energy en Sabic. De joint venture heet SPEAR: Sabic Plastic Energy Advanced Recycling. In 2020 vormde Plastic Energy ook een 40/60 joint venture met TotalEnergies voor de bouw van een installatie met een capaciteit van 15 kiloton per jaar op de Grandpuits site van TotalEnergies in Frankrijk. Deze fabriek moet operationeel zijn in 2023.

Tweede recyclingfabriek

Een vervolg daarop kondigde Plastic Energy begin dit jaar aan. Het bedrijf bouwt voor TotalEnergies een tweede recyclingfabriek in Sevilla die vanaf begin 2025 zo’n 33 kiloton afvalplastics gaat verwerken. Een proef met Tacoil in de installaties van Total in Antwerpen is al succesvol uitgevoerd.

Ook in de Verenigde Staten (Texas) timmert Plastic Energy aan de weg. In een joint venture met Freepoint Eco-systems bouwt het bedrijf daar een vergelijkbare fabriek als in Sevilla. Deze krijgt eveneens een capaciteit van 33 kiloton afvalplastics per jaar en moet medio 2024 operationeel zijn. De Tacoil gaat naar de installaties van TotalEnergies in Texas.

En in het Verenigd Koninkrijk doet ook Ineos op dit moment proeven met Tacoil. Als die positief uitvallen in haar Schotse Grangemouth-installaties, zou dat een goeie basis zijn voor nóg een grootschalige recyclingfabriek.

Watersysteem

Voor de fabriek op Chemelot die na de zomer al operationeel moet zijn, bouwt Nalco Water een circulair watersysteem, zodat er geen afvalwater naar de waterzuivering of het milieu gaat. Nalco Water heeft het systeem ontworpen en gaat het ook exploiteren en onderhouden. Het circulaire watersysteem voorkomt de lozing van zo’n vijf kubieke meter afvalwater per uur naar de afvalwaterzuivering. Vergeleken met heel Chemelot – 3.400 kubieke meter afvalwater per uur – is dat een beperkte hoeveelheid maar het sluit perfect aan bij de circulaire gedachte en doelstelling van zowel Sabic en Plastic Energy als Chemelot.

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl